понеділок, 13 серпня 2007 07:03

Андрій Лукіянчук випив 15 смертельних доз дихлоретану

Автор: фото: Тетяна Грегораш
  Андрій Лукіянчук із дружиною Лесею і донькою Оленою в лікарській палаті Калуської райлікарні Івано-Франківської області
Андрій Лукіянчук із дружиною Лесею і донькою Оленою в лікарській палаті Калуської райлікарні Івано-Франківської області

34-річний будівельник Андрій Лукіянчук, житель Калуша Івано-Франківської області, 24 липня допомагав своїм батькам ремонтувати хату в селищі Войнилів Калуського району.

— Ми клеїли оргскло дихлоретаном. Рідину налили у пляшку з-під пива,— каже Андрій Лукіянчук. — Було дуже спекотно. З батьком сиділи надворі. Коли повернувся у хату, вхопив пляшку і зробив три великі ковтки. Пиво стояло поруч. Я переплутав пляшки. Випив 300 грам цієї отрути.

Андрій каже, що відразу не відчув, що п"є не пиво. Хоч токсична речовина має сильний запах, подібний до  хлороформу.

— Я відразу почав пити воду і рвати, — згадує Андрій Лукіянчук. — Відчуття було жахливе. Нестерпно пекло у шлунку, рвота була через кожні 5 хвилин, з"явилися галюцинації. Стан схожий на сп"яніння.

На допомогу Андрієві прийшли батьки. Вони відразу викликали швидку.

Медики доправили будівельника у реанімаційне відділення Калуської центральної районної лікарні, що за 35 км від Войнилова. Його  привезли у надзвичайно тяжкому стані.

— Випадок нетиповий, — переконаний Любомир Самотовка, в. о. завідувача відділу анестезіології та реанімації райлікарні. — Смертельною для людини є 20 г дихлоретану. Андрій же випив усі 300 г. Врятувало хворого тільки те, що у стаціонарному відділенні ЦРЛ є апарат штучної нирки.

Рвота була через кожні 5 хвилин, з"явилися галюцинації

Андрієві Лукіянчуку відразу промили шлунок, провели дезінтоксикаційну терапію і підключили апарат штучної нирки. Сеанс гемодіалізу тривав вісім годин. Кров хворого треба було очистити від токсинів.

— Я помчала в лікарню, як тільки почула, що Андрієві дуже погано, —  згадує дружина Леся.— Першу добу я і донечка Оленка від нього не відходили. Нам дозволили бути поряд, хоч у реанімації забороняється присутність сторонніх осіб.

Андрій почувався зле, проте був при свідомості й усе розумів. Заснути вдалося більше ніж через добу.

— Випадок отруєння дихлоретаном у Калуші на сьогодні — рідкість, — стверджує  лікар-анастезіолог Анатолій Бугайов. — А те, що постраждалого вдалося врятувати, — диво.

Раніше таких отруєнь у хімічному центрі Прикарпаття — Калуші — було дуже багато. Адже дихлоретан використовували на хімічному виробництві. Це безбарвна, легкозаймиста речовина. Діє як наркотик, проникає навіть через шкіру, викликає помутніння роговиці очей. Раніше жодної людини врятувати не вдавалося.

Причина, як стверджують медики, — не було можливості вивести з організму токсини. Дихлоретан — це добрий розчинник жирів. Завдяки своїм властивостям швидко проникає у всі системи організму. Особливо небезпечний, коли  потрапляє всередину. Зашкодити можуть і випари.

— Хворі помирали від гострої судинної недостатності, — констатує Андрій Бугайов.— На щастя, нині маємо чудодійний апарат.

Апарат штучної нирки у Калуші запрацював близько року тому. До того він не функціонував понад десять років. Ще одну "штучну нирку" калушани отримали з обласної лікарні. Скоро у Калуші буде їх три.

Близько півроку тому у райлікарні запрацював відділ хроніодіалізу і нефрології. Тут отримують лікування люди з кінцевою стадією ниркової недостатності.

— Зараз на лікуванні перебувають вісім хворих віком від 35 до 65 років, — каже Любомир Самотовка. — Вони приходять тричі на тиждень і отримують по чотири години терапії. Оскільки нирки у хворих не здатні самі вивести з організму шлаки, то це робить апарат штучної нирки. Він дуже згодився при  тяжкому отруєнні дихлоретаном.

Андрій Лукіянчук перебував у лікарні два тижні. Зараз  почувається добре. Знову почав працювати. Літо — основний час заробітків для будівельника. Дорогий кожен день. Про отруєння поки ніщо не нагадує.

Більше половини отруєних помирають

Дихлоретан — ксенобіотик, який використовується для синтезу хімічних речовин. Застосовується в промисловості, сільському господарстві та побуті. Потрапляючи в людський організм, пошкоджує мембранні структури печінки, міокарду, головного  мозку.
Дихлоретан, який отримують при взаємодії хлору і етилену, колись виробляли на підприємстві "Лукор". У Калуші його використовували часто як клей для пластмаси.
За даними Центру лікування отруєнь науково-дослідного інституту швидкої медичної допомоги імені Скліфосовського (Москва), такі токсичні отруєння відзначаються  високою смертністю — від 50 до 96%.
Останнього разу в Калуші від дихлоретану людина померла чотири роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Лукіянчук випив 15 смертельних доз дихлоретану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі