четвер, 04 вересня 2008 19:10

Які школи дають найкращі знання

На підставі даних державного Центру оцінювання якості освіти "ГПУ" визначила перелік шкіл Львівської області, чиї випускники показали найвищі результати з тестування в травні-червні цього року. До уваги взяли відсоток учнів, які набрали високі бали (173 і більше) із двох основних предметів — української мови й літератури та математики.

До десятка найкращих шкіл області ввійшли лише школи обласного центру. Лідерство тримають навчальні заклади при Львівському університеті Франка. Так, майже 98% одинадцятикласників фізико-математичного ліцею отримали високі бали з математики. А 90% випускників класичної гімназії склали на "відмінно" тести з української мови й літератури.

— Зі 119 випускників приблизно всі змогли вступити на державну форму навчання. Тільки троє учнів, які хотіли вчитися в Київському економічному інституті, не добрали балів, пішли на контрактну, — розповідає заступник директора ліцею при ЛНУ ім. Франка Олена Довга, 49 років. — До репетиторів зверталися слабші учні, які тільки в останній рік схаменулися. Решті вистачило тих знань, які їм давали  викладачі.

У ліцеї вчаться діти з усієї Львівщини. Є кілька учнів з Волинської області. Навчання безплатне. Вступити до ліцею можна після сьомого або восьмого класу.

До десятка найкращих увійшли й три звичайні середні школи Львова.

— Майже всі мої однокласники ходили до репетиторів з університету, — пояснює випускниця львівської школи N100. — Найменше коштує підготовка до тестів із української мови й літератури — шістсот доларів. Найдорожчі — англійська мова й правознавство. Тут треба викласти не менше півтори тисячі доларів.

У десятьох найкращих сільських школах області відсоток відмінних результатів у півтора разу нижчий, ніж у найкращих Львова. Лідером серед навчальних закладів на селі стала школа-ліцей у Козьовій Сколівського району. Заклад є підрозділом Львівського університету ім. Франка.

Серед сільських шкіл найкращий показник має Ямпільська Пустомитівського району. Більшість її випускників не користувалися допомогою репетиторів, стверджують педагоги.

— Ми організували факультативні заняття для одинадцятикласників. Бувало, до дев"ятої вечора займалися. Все-таки оцінки за тестуванням показують не тільки знання випускників, а й рівень школи, — каже викладач математики Мирослава Гартованець, 53 роки. — Займатися до Львова їздило тільки двоє моїх учнів. Тарас Завада хотів вступати на юридичний факультет. Звісно, шкільних знань із правознавства йому було недостатньо. Я говорила з його репетитором. Той запевняв, що наш Тарас не поступається рівнем знань школярам із міста, — веде далі жінка. — Проблема в тому, що тестування укладали люди, далекі від шкільної програми. Без викладачів із університету підготуватися до нього нереально. Загалом вважаю результати оцінювання об"єктивними. Учні, які вчилися на відмінно, отримали високі бали. Середняки також мали відповідні оцінки.

Мирослава Олексіївна засмучена, що багато її учнів із хорошими балами не змогли вступити до ВНЗ на державну форму навчання.

— Лілія Вітович хотіла вчитися на медика. Батьки винаймали репетитора. Проте в медуніверситет набрали стільки пільговиків, що їй місця не залишилося, — продовжує вчителька. — Мусила йти на платне. Я б на місці батьків попросила в деканаті дані про матеріальне становище цих "пільговиків". Упевнена, більшість з них значно багатші наших дітей.

За підсумками тестувань випускників Львівщина увійшла до трійки найкращих областей України.

— Це перш за все завдяки праці вчителів, — вважає 55-річна Богдана Біляк із обласного управління освіти й науки. — Адже понад 70 відсотків цьогорічних випускників — учні сільських шкіл. Більшість не мали змоги їздити у місто до репетиторів, а готувалися до тестів зі своїми вчителями.

На сайті Центру оцінювання якості освіти є розділ, який пояснює, чому не можна порівнювати результати тестування учнів різних шкіл.

— Це не зовсім коректно і об"єктивно, — відстоює позицію Міністерства освіти Богдана Біляк. — Ми ж не можемо ставити на один рівень фізико-математичний ліцей і звичайну сільську школу, в якій вчиться менше сотні дітей. Тим більше таке оцінювання проводилося в Україні вперше. Головний позитив від цих тестів — учні усвідомили потребу знань. Знаю, що протягом цих літніх канікул батьки старшокласників почали звертатися до вчителів. Радилися, за якою літературою найкраще готуватися до тестів.

Дані результатів тестів були взяті "ГПУ" з інтернет-сторінки державного Центру оцінювання якості освіти www.testportal.gov.ua

Зараз ви читаєте новину «Які школи дають найкращі знання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі