четвер, 14 жовтня 2010 17:49

Як учитися без посібників

Конспектувати на уроці

— Коли я вчилася у школі, проблем із підручниками не було. Але я їх майже не використовувала. Хіба фізику, хімію, математику. А з гуманітарних предметів навіщо підручники? — каже тернопілька Олена Панчій, 29 років. — По-перше, їх важко носити, по-друге, — попробуй це все перечитати. Ліпше законспектувати те, що вчитель на уроці розкаже. Він же вибирає найважливіше. Потім кілька хвилин посидіти, почитати — і готово. Усім раджу так робити. Це навіть дешевше. Купиш кілька товстих зошитів у клітинку по 3 гривні, пару ручок — і все.

Записувати на диктофон

— Тим, у кого добра слухова пам'ять, раджу записувати на диктофон усе, що каже вчителька. Потім удома включаєш і переслуховуєш ще раз. Якщо щось не зрозумів, можеш кілька разів прокрутити. Диктофони зараз можна за 300–500 гривень купити. А можна і на мобільний записувати. У деяких телефонах пам'яті на п'ять-шість уроків вистачає. Зараз школярі всі з мобільними ходять, то чому б їх не використати для корисних цілей, — говорить Юлія Третяк, 16 років, із Рогатинської школи №2 на Івано-Франківщині.


Роздруковувати матеріали з інтернету

— Із сайта міністерства, із ґуґлу цілі теми стягую, роздруковую, підкреслюю найголовніше. Потім у папки все формую і наче власний підручник виходить. Картридж купив за 90 гривень, його більш як на рік вистачає. 30 гривень на місяць треба на заправку для принтера, 35 — на пачку паперу. На інтернет — 100 гривень. Може, і не дуже дешево, зате ефективно і корисно. Бо і комп'ютерної грамоти вчишся, і уроки робиш, — радить 16-річний Олексій Яремчук, з Івано-Франківської школи №3.


Учитися в бібліотеці

— Підручників у бібліотеці нема. Але матеріал по темі уроків, інформація для рефератів, художня література, яку ми вивчаємо у школі, — усе це є, — каже Олена Куч, 16 років, з восьмої львівської школи. — Після уроків іду додому, перекушу, і зразу біжу в обласну дитячу бібліотеку. Кажу працівникам тему, яку маю підготувати, і вони видають мені літературу. Дещо там почитаю, законспектую, деякі книги додому беру.

Зараз ви читаєте новину «Як учитися без посібників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі