четвер, 04 вересня 2008 07:13

300 диких качок загинуло неподалік Здолбунова

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Начальник відділу ветеринарної міліції області Олександр Троцюк не пускає рибалок на ставок у райцентрі Здолбунів Рівненської області
Начальник відділу ветеринарної міліції області Олександр Троцюк не пускає рибалок на ставок у райцентрі Здолбунів Рівненської області

"Мертві птахи були по всьому ставку. В мене троє маленьких дітей. Ми так налякалися. Думали, що захворіємо на пташиний грип", — скаржиться 30-річна Катерина Ковальчук. Вона живе за 200 м від водойми на вул. Шевченка в райцентрі Здолбунів Рівненщини.

За добу, у п"ятницю, на ставку на околиці Здолбунова здохли майже 300 диких качок. Про загибель птахів на "01" повідомили місцеві рибалки. На місце прибули працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій, санітарно-епідеміологічної станції та ветеринарної медицини. Така кількість дичини на Рівненщині загинула вперше. Медики побоювалися пташиного грипу.

— Мертвих птахів запакували в герметичні поліетиленові мішки. Бійці МНС працювали в захисних костюмах. Роботи тривали до темної ночі. Мертвечину утилізували на спеціалізованому підприємстві в Костополі, — розповідає помічник начальника обласного управління МНС Віктор Козак, 23 роки.

На водоймі заборонили полювати й ловити рибу. На підходах до ставка цілодобово чергувала міліція. Мешканцям сусідніх вулиць наказали не випускати домашню птицю.

— Загинули качки тільки на одному з п"яти ставків. Риба та інша дичина, зокрема лелеки, лебеді, не постраждали. Не виявили фактів загибелі й домашньої птиці, — говорить 34-річний Олександр Троцюк, начальник відділу ветеринарної міліції обласного управління Міністерства внутрішніх справ.

Мертвих птахів направили на дослідження в Державний науково-дослідний інститут ветеринарії в Києві. На експертизу взяли також ґрунт і воду.

— Перші результати виключили загибель дичини через пташиний грип і хворобу Ньюкасла. Люди можуть заспокоїтися. Небезпеки їх життю немає. Продовжуємо бактеорологічні дослідження. Вони можуть тривати до місяця, — повідомляє начальник управління ветмедицини в області В"ячеслав Крижанівський, 58 років. — Не відкидаємо можливість якогось отруєння. Адже під час патологоанатомічного розтину було виявлено зміни в печінці. Інші органи не ушкоджені.

Версію з отруєнням підтримують і місцеві жителі. Кажуть, у водойму могли потрапити нечистоти з райцентру. У відділі комунальної служби міста припущення спростовують.

— Каналізаційні труби до очисних споруд Рівненського водоканалу, що в сусідньому Квасилові, проходять далеко від ставка. Поряд із водоймами працюють два великих промислових підприємства — цементно-шиферний комбінат і цегельний завод. Вони стічних вод туди не скидають, — запевняє 41-річна Ірина Сирота, завідувач відділу міської комунальної служби.

Ставок раніше належав обласному рибгосподарству. Його площа понад 36 га. Далі водойму орендували підприємці. Перед загибеллю птахів Здолбунівська міськрада провела аукціон. Виграв підприємець, який запропонував майже 150 тис. грн за рік оренди ставка. Кажуть, конкуренти могли на зло новому господареві потруїти птахів.

— 40 років тут живу, але такого не було. Близько вода, то люди завжди тримали багато гусей, качок. На ставках дичини щороку тисячі. Думаю, хтось кинув якусь отруту, — розмірковує 66-річний Володимир Марицкевич із вул. Цегляна райцентру. — Тепер там ніхто не захоче рибалити. Боятимуться отруїтися.

Зараз ви читаєте новину «300 диких качок загинуло неподалік Здолбунова ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі