вівторок, 08 липня 2008 07:09

30 пластунів слідкуватимуть за порядком на Говерлі

Автор: фото: PHL
  Учасники акції ”Почесна варта” в Івано-Франківській області збирають сміття біля підніжжя Говерли
Учасники акції ”Почесна варта” в Івано-Франківській області збирають сміття біля підніжжя Говерли

Упродовж літа найвищу вершину Українських Карпат буде охороняти об"єднання пластунів "Почесна варта Говерли".

— "Почесну варту" підтримав президент Віктор Ющенко, — розповідає директор Карпатського біосферного заповідника, до якого входить і Говерла, Федір Гамор, 57 років. — Тридцять юнаків і дівчат, які охоронятимуть гору, відкрили свій штаб у івано-франківській Яремчі. До них можуть приєднатися всі охочі.

Щодня до 30 серпня вартові змінами виходитимуть на Говерлу. Молодь майструватиме саморобні смітники, збиратиме по дорозі сміття та стежитиме, щоб браконьєри не зазіхали на тварин.

— Найбільша проблема Говерли — сміття, — продовжує Федір Гамор. — Туристи тягнуть із собою на гору пляшки, напівфабрикати їжі і все там покидають. Вартові не тільки збиратимуть непотріб, а й будуть роз"яснювати людям про екологічні проблеми гір, спонукатимуть їх прибирати за собою Говерлу.

"Почесна варта Говерли" має намір охороняти гірську вершину й від вандалів. Бо торік у серпні представники російської організації символічно перейменували Говерлу на пік Сталіна й встановили на вершині символи Росії.

— Актом вандалізму був і джипінг, — каже Гамор. — Коли на вершину Карпат тягли автомобілі. Колесами було понищено багато червонокнижних рослин. Збитки оцінили у вісімнадцять тисяч гривень. Ми досі судимося з організаторами тої акції. Тому молодь буде стежити, щоб на горі не було й подібних зазіхань.

За кілька тижнів вартові обіцяють установити на Говерлі пам"ятний знак української держави.

Зараз ви читаєте новину «30 пластунів слідкуватимуть за порядком на Говерлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі