четвер, 13 вересня 2007 07:04

14-річному кадетові вирізали відбиту селезінку

Автор: фото з сімейного архіву родини Вусів
  Вадим Вус 1 вересня 2006 року приймає присягу у Львівському державному ліцеї імені Героїв Крут. Хлопець мріяв стати офіцером
Вадим Вус 1 вересня 2006 року приймає присягу у Львівському державному ліцеї імені Героїв Крут. Хлопець мріяв стати офіцером

7 вересня у Личаківському райсуді Львова відбулося слухання у справі колишнього курсанта ліцею імені Героїв Крут 17-річного Дениса Митрошина. Він ударив на два роки молодшого однокурсника Вадима Вуса, якому після цього вирізали селезінку.

Вадим живе у селищі міського типу Липівка Миколаївського району Львівської області. Його батько, 39-річний Олег Вус, — військовий офіцер. Мама, 34-річна Світлана, працювала у супермаркеті дитячого одягу "Антошка". Після того як син потрапив до лікарні, залишила роботу.

Батьки віддали Вадима до військового ліцею після восьмого класу.

— Там отримують значно ґрунтовніші знання, ніж у звичайній школі, — пояснює вибір навчального закладу для сина Олег Вус. — Та й виходять вони звідти більш дисциплінованими, з доброю фізичною підготовкою.

У взводі — 25 курсантів. Вадим потрапив до одного взводу з Денисом Митрошиним.

За рік навчання хлопці майже не спілкувалися.

— 12 травня на перерві ми стояли колом у коридорі ліцею на другому поверсі і жартували, — пригадує Вадим Вус. Він блідий, йому важко довго стояти на ногах, тому час від часу присідає на лавочку. — Я жартома штовхнув свого товариша Богдана, і він став Митрошину на ногу. Денис спочатку побив Богдана, а згодом ударив два рази кулаком мене. Один раз — у плече, другий раз — у живіт. Мені стало погано. Два уроки болів живіт. На уроці військової підготовки стало зовсім зле, мене відвели у медпункт.

У цей день керівництво зібрало батьків ліцеїстів.

Там отримують значно ґрунтовніші знання, ніж у звичайній школі

— В актову залу забіг один із сержантів і запитав, чи є батьки Вадима Вуса, — розповідає Світлана Вус. — Нам сказали терміново вийти, бо з сином дуже погано. У медпункті не було лікаря, лише молоденька медсестричка. Ми з чоловіком одразу відвезли сина у військовий госпіталь.

Там діагностували закриту травму живота, травматичне пошкодження селезінки, внутрішньочеревну кровотечу та крововтрату середнього ступеня тяжкості. Вадима оперували півтори години. Через гостру спайкову тонкокишкову непрохідність 9 червня операцію довелося повторити.

— У палаті я познайомився з ліцеїстом першої роти Тарасом, у якого був забій внутрішніх органів, — каже Вадим. — Він усім розповідав, що вдарився під час гри у футбол, а мені зізнався, що його побив однокурсник.

— Таке у ліцеї часто трапляється, — додає батько Вадима. — Мені нещодавно зателефонувала одна жінка і розповіла історію, схожу на нашу. Але там хлопця вдарили у серце.

Керівництво ліцею називає це випадковістю.

— Ми слідкуємо за порядком, контролюємо поведінку ліцеїстів на перервах. Але є категорія дітей, яких дуже важко виховувати, — говорить заступник директора з виховної роботи Львівського державного ліцею імені Героїв Крут Анатолій Марченко, 45 років. — На даний час у нас навчається 16 сиріт, 46 напівсиріт та 67 дітей із неповних сімей. Митрошину керівництво ліцею вже одного разу робило зауваження. Уперше він був заслуханий у листопаді за вживання спиртних напоїв. Двох однокурсників, які пили разом із ним, одразу відрахували, а його попередили. Він сам вагався, чи варто продовжувати навчання, але залишився.

Після випадку з Вусом Митрошина одразу відрахували. Батькам Вадима пропонували залишити сина.

— Ми звільнили б його від фізичного навантаження, — пояснює Анатолій Марченко. — Але батьки перевели хлопця у звичайну школу.

Олег та Світлана Вуси подали скаргу до Личаківського райсуду.

— Здоров"я синові це не поверне, але за час перебування у лікарні та санаторії на лікування Вадима пішло близько 2,5 тисячі гривень, — каже Олег Вус.

У суді Денис Митрошин не визнав своєї вини. Казав, що штовхнув Вадима випадково.

У Митрошина немає батька, він живе разом із 57-річною мамою-пенсіонеркою у місті Нововолинськ Волинської області. Після відрахування з ліцею він вступив там до технікуму.

Зараз ви читаєте новину «14-річному кадетові вирізали відбиту селезінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі