понеділок, 07 квітня 2008 13:19

З"явилися знімки яхти із захопленими українцями (ФОТО)

Контакт із сомалійськими піратами, які захопили французьку круїзну яхту Le Ponant, на борту якої імовірно перебувають громадяни України, відсутній. Французький сторожовий корабель "Командан Буан" продовжує слідувати за яхтою на відстані, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Пірати, які захопили французьку яхту, ідентифіковані, встановлено ділянку узбережжя Сомалі, куди вони прямують.

Трищогловий парусник Le Ponant після захоплення узяв курс на південь, до північно-східного узбережжя Сомалі. Він знаходиться зараз у водах Сомалі і слідує у напрямку самопроголошеної "Республіки Пунтленд" на березі Індійського океану. На півдні цієї території в районі міста Гараад знаходиться лігво піратів.

Досі Франція не отримала ніяких вимог злочинців. Незважаючи на можливості стеження за чотирьохпалубною яхтою, зокрема, з гелікоптера, який летить над нею, зв"язок з викрадачами встановити не вдається.

Поки французи не поспішають з активними діями, хоча атакувати піратів вже готові есмінці ВМС Франції, що знаходяться в регіоні, а також елітний підрозділ жандармерії з порятунку заручників на морі.

Справу про захоплення круїзної яхти вже взяв під свій особистий контроль прем"єр-міністр Франції Франсуа Фійон. У Парижі заявляють, що в даний час опрацьовуються кілька варіантів звільнення судна, зокрема й силовий.

Згідно з останніми даними, на борту круїзного судна перебувають близько 10 добре озброєних піратів.

Згідно з учорашніми повідомленнями ЗМІ, французька сторона припускає, що в екіпаж судна могли входити до 20 українців.

"До складу екіпажа судна входять 32 людини, з яких 12 громадян Франції і "ймовірно, громадяни України", - заявив вчора міністр оборони Франції Ерве Морен.

Згідно ж сьогоднішнім повідомленням міністерства оборони Франції, з 30 членів екіпажа - 22 людини на борту судна - громадяни Франції, з них шість - жінки. Решта, ймовірно, є громадянами України, тобто 8 людей, повідомляє газета "Сегодня" з посиланням на Associated Press.

Проте точних даних про кількість українців на борту немає. МЗС України поки підтвердив лише те, що серед членів екіпажа була одна громадянка України.

Згідно з даними Reuters, на борту яхти, окрім українців і французів, знаходяться також громадяни Кореї.

Водночас представник компанії-судновласника "СМА-СЖА" стверджує, що екіпаж круїзного судна Le Ponant "почуває себе добре", повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Ми точно знаємо, що вони почувають себе добре, що вони живі і здорові. Вони всі разом, їм дали сніданок і дозволили вимитися вранці", - заявив він, не розкриваючи джерела цієї інформації.

Батьки 20-річного французького моряка Тібо Гаррека звернулися сьогодні до французької влади з проханням досягти звільнення екіпажа "дипломатичними методами", а якщо знадобиться, то виплатити злочинцям викуп.

За словами батьків, син повідомив їм три дні тому, що судно увійшло до небезпечної зони і він не виходитиме на зв"язок, щоб не бути виявленим. Через два дні вони дізналися, що Тібо взято в заручники разом зі своїми товаришами.

Нагадаємо, що 4 квітня неподалік від Сомалі пірати захопили французьку трищоглову яхту класу люкс Le Ponant. У момент захоплення пасажирів на борту яхти не було. В черговий круїз прогулочне судно мало вирушити лише наприкінці місяця. До екіпажу яхти входить близько 30 людей, здебільшого це громадяни Франції.

850-тонна яхта Le Ponant ("Ле Понан" - "Зефір") з двома фойє, баром, рестораном і 32 каютами була зафрахтована для круїзу між Александрією (Єгипет) і Валеттою (Мальта) 21-22 квітня, повідомив марсельський господар судна.

Напади піратів біля узбережжя Сомалі протяжністю 3700 км стаються мало не кожного місяця, і Міжнародне бюро мореплавання рекомендує судам не наближатися до узбережжя цієї країни на відстань менше 200 морських миль. Сомалі, розташоване на жвавому морському шляху з Європи до Азії, що проходить через Суецький канал, з 1991 року живе в ситуації анархії і відсутності центрального уряду.

Як зазначає РИА "Новости", Сомалі перестала існувати як єдина держава в 1991 році з падінням режиму Мухаммеда Сіада Барре. З тих пір у країні йде руйнівна громадянська війна, яка забрала життя від 300 до 500 тисяч людей. У 2004 році за підтримки міжнародного співтовариства в Сомалі було створено нові інститути влади, повідомляє NEWSru.ua.

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «З"явилися знімки яхти із захопленими українцями (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі