четвер, 17 квітня 2008 08:35

Звинувачений у плагіаті автор довідника про Гарі Поттера розплакався перед суддями

Звинувачений у плагіаті автор довідника про Гарі Поттера розплакався перед суддями

Автор неопублікованої енциклопедії про Гарі Поттера Стів Вандер Арк заплакав, розповідаючи суду Нью-Йорка про свою любов до серії книг про хлопчика-чарівника. Звинувачення у плагіаті, висунуті проти нього письменницею Джоан Роулінг і компанією Warner Bros, він заперечує.

Роулінг та її партнер Warner Bros. подали позов проти незалежного американського видавництва RDR Books, що планувало видати 400-сторінкову книгу Вандер Арка "Лексикон Гарі Поттера". Енциклопедія включає список заклять і чаклунських трав, що згадуються на сторінках книг, а також каталог чарівних істот, створених письменницею. Заснована вона на матеріалах фанатів культового героя, розміщених на сайті, створеному автором довідника. Щорічно ресурс відвідує 25 мільйонів шанувальників Гарі Поттера.

15 квітня 50-річний Вандер Арк з'явився до суду у круглих, як у Гарі Поттера, окулярах і заявив, що його книга мала стати своєрідним гідом, який допомагав би фанатам, і написав він її з єдиною метою: ще раз підкреслити важливість робіт Роулінг.

Після 3-годинних свідчень у присутності письменниці, що сиділа навпроти зі своїм адвокатом, Вандер Арк розплакався, відповідаючи на питання, чи він і досі вважає себе членом фан-клубу Гарі Поттера. "Так, вважаю, - схлипуючи, відповів колишній бібліотекар. - Все це дуже складно, тому що на мою адресу звучить багато критики, проте ця діяльність є важливою частиною мого життя ось уже дев'ять років".

У відповідь на ці свідчення прес-секретар Роулінг і Warner Bros. заявив: "Емоційність фаната не повинна затьмарити скоєне ним порушення авторських прав."

Сама письменниця на попередньому слуханні, в понеділок, виступила не менш емоційно: "Містер Вандер Арк узяв основний зміст моєї книги і скопіював його. Це недбала і неакуратна крадіжка. Він просто скористався моєю творчістю. Я відчуваю себе зрадженою."

Крім того, вона повідомила, що їй довелося припинити роботу над своєю новою книгою через те, що судові справи морально "спустошили" її.

Раніше Роулінг схвально висловлювалась стосовно подібних ініціатив фанатів "поттеріани", а також неодноразово дякувала за роботу редакторові сайту Harry Potter Lexicon Стівові Вандер Арку. Проте в поданому позові заявляється, що створення друкованої версії сайту завадить планам самої письменниці, яка теж мала намір створити "Енциклопедію Гарі Поттера", включивши до неї матеріали, що не ввійшли до книги.

Тепер письменниця сумнівається, чи варто їй видавати власний довідник.

Нагадаємо, що адвокат RDR Books Девід С. Хаммер заявив: "The Harry Potter Lexicon заснований на матеріалах книг про Гарі Поттера, проте є абсолютно самостійним твором. Це корисний супровід до книг Роулінг, що жодною мірою не зазіхає на те, аби замінити оригінальні твори. Ніхто не купуватиме Lexicon замість того, щоб купити книгу про Гарі Поттере або подивитися про нього фільм".

Проте, письменниця не згодна з таким твердженням. Вона вважає, що багато людей просто не зможуть собі дозволити купити обидві книжки. З цього приводу місіс Роулінг поділилася з журналістами власним тяжким життєвим досвідом.

Після розлучення з першим чоловіком їй довелося самій виховувати дочку, і грошей їй не вистачало навіть на їжу та одяг. Саме творча робота над книгами про Гарі Поттера допомогла їй вийти з депресії.

Книги Джоан Роулінг про школу чаклунства Хогвартс і юного мага Гарі Поттера перекладено на 65 мов. Продано понад 400 мільйонів примірників. Сама лише екранізація перших п'яти книг про Поттера принесла 4,5 мільярди доларів.

Це далеко не перший інцидент судової тяганини стосовно прав на твори про Гаррі Поттера. Так ще не винесено рішення у справі проти індійського фестивалю "Дурга Пуджа", в рамках якого планувалося зведення моделі школи магії Хогвартс. Також триває суд проти інтернет-аукціону eBay, індійський підрозділ якого продавав незаконні версії книг про хлопчика-мага. Ці факти зайвий раз доводять надзвичайну популярність "поттеріани", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Звинувачений у плагіаті автор довідника про Гарі Поттера розплакався перед суддями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі