субота, 08 березня 2008 12:24

Звільнено радницю Обами, яка назвала Клінтон "чудовиськом"

Високопоставлена співробітниця виборчого штабу Барака Обами подала у відставку після того, як в шотландській газеті Scotsman було надруковано її інтерв"ю, в якому вона назвала Хіларі Клінтон "чудовиськом".

Саманта Пауер, професор Гардвардського університету і лауреат Пулітцеровської премії 2003 року, яка консультує Обаму з питань зовнішньої політики, сказала, що шкодує про невдалу фразу, і намагалася зупинити публікацію.

"Минулого понеділка я припустилася непробачного вислову, що йде врозріз як із моєю раніше неодноразово висловеною пошаною до сенатора Клінтон, так і з духом, змістом і цілями передвиборчої кампанії Барака Обами", - сказано в її заяві.

Прес-секретар Обами Біл Бертон, у свою чергу, заявив: "Сенатор Обама відкидає подібні ярлики, яким не може бути місця в його кампанії".

Незадовго до відставки Пауер з такою вимогою в ході телеконференції з журналістами виступили радники Хіларі Клінтон.

Кілька днів тому фурор викликала інша фраза Саманти Пауер.

Кажучи про стратегію свого шефа щодо Іраку, вона заявила, що широко розрекламована обіцянка Обами вивести всі американські війська з Іраку протягом 16 місяців розрахована на "сприятливий хід подій", і може бути переглянута в разі його обрання президентом.

Хіларі Клінтон не забарилася цим скористатися.

"Він [Обама] постійно нападав на мене за відмову назвати точну дату виведення військ з Іраку. Тепер з"ясовується, що і він її не знає", - заявила вона під час передвиборчої поїздки штатом Міссурі.

Керівник виборчої кампанії Обами Девід Плафф фактично дезавуював слова Саманти Пауер, сказавши, що обіцянка кандидата виводити з Іраку по дві бригади в місяць "непохитна як скеля".

Тон дискусій між двома кандидатами-демократами стає все більш різким. Партійні боси побоюються, що Клінтон і Обама підривають позиції один одного і ллють воду на млин республіканців.

Тоді як "партія слона" в минулий вівторок фактично визначилася зі своїм кандидатом на листопадових виборах (ним став сенатор від Арізони Джон Маккейн), в лавах демократів триває вперта боротьба, причому Обама і Клінтон йдуть голова до голови.

Кумир американських лібералів Барак Обама злегка випереджає колишню першу леді. Обама заручився підтримкою 1567 делегатів майбутнього партійного з"їзду, а Клінтон - 1462. Щоб гарантувати своє висунення, кандидат повинен мати в своєму розпорядженні 2025 голосів.

В лютому Обама зібрав до свого виборчого фонду 55 млн доларів, а колишня перша леді - 35 мільйонів.

Найближчі збори виборців і праймеріз пройдуть у Вайомінгу і Міссісіпі, проте там обирають лише 12 і 33 депутати відповідно.

На думку спостерігачів, доля кандидатів вирішиться 22 квітня в Пенсільванії, яка посилає на форум Демократичної партії 158 представників, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Звільнено радницю Обами, яка назвала Клінтон "чудовиськом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі