вівторок, 13 лютого 2018 20:49

Журналіст-розслідувач розповів для чого потрібен Антикорупційний суд

Автор: Сергій Старостенко
  Олекса Шалайський: Суддя хоче чесно діяти, але на нього тиснуть влада, громадськість і засоби масової інформації
Олекса Шалайський: Суддя хоче чесно діяти, але на нього тиснуть влада, громадськість і засоби масової інформації

Спочатку я був проти створення Антикорупційного суду. Щоб ніхто не мав слідство, прокуратуру і суд в одній руці.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст-розслідувач, головний редактор сайту "Наші гроші" Олекса Шалайський.

"Але він виконуватиме функцію паралельної структури. Ми не здатні одразу змінити нашу абсолютно заражену судову систему. Але спроможні створити новий суд, набрати нормальних людей і вони виконуватимуть найважчу роботу. Це не означає, що всі судді, які зараз ведуть справи знаменитих корупціонерів, - нечесні. Їх теж можна зрозуміти, якщо подивитися на них як на людей. Суддя хоче чесно діяти, але на нього тиснуть влада, громадськість і засоби масової інформації. Хоч би яке рішення прийняв, комусь не вгодиш. Суддя іде третім шляхом. Підозрюваний каже, що в нього болить живіт, і справу переносять на два тижні" - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор будівничого підприємства накрав на 5 млн грн

За словами Олекси Шалайського судді самі хочуть, щоб зробили Антикорупційний суд і забрали в них проблемні справи.

"Треба набрати в цю структуру справедливих і чесних. Кілька десятків таких легко знайти в країні. Вони розумітимуть, що їх захищає суспільство. Потрібна багатоступінчата система відбору, як у НАБУ.
Деякі нардепи кажуть, що ініціатива США і Європи створити Антикорупційний суд спричинена їхнім бажанням впливати на політичну еліту України. А ви спробуйте просто не красти. І тоді вами не будуть управляти. Про це вони чомусь навіть не задумуються" - зазначив журналіст.

Експерт впевнений, коли людина у 20 років вирішує бути суддею, то в більшості випадків не йде заробляти гроші.

"У неї є бажання справедливості. Були випадки, коли судді просили нас, журналістів, прийти на засідання, щоб вони мали змогу прийняти правильне рішення. Бо голова суду тиснув на них катастрофічно".

"Головне: вирішити проблему Верховного суду, який створює практику. Нижчі судді не зможуть шарпнутися, якщо є рішення Верховного. Бо це - прецедент. Суспільство має серйозно наглядати за його рішеннями, а для того, щоб наглядати треба бути юридично фаховим" - додав Олекса Шалайський.

Велике інтерв'ю з Олексою Шалайським читайте в журналі "Країна" від 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст-розслідувач розповів для чого потрібен Антикорупційний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі