вівторок, 19 листопада 2013 19:13

Журналісти дізналися, як виробляють "швидкі"

Журналісти дізналися, як виробляють "швидкі"
Фото: irp.rv.ua

Виробництво високоякісного автомобіля швидкої медичної допомоги умовно можна розділити на три етапи: отримання безпосередньо базового автомобіля (суцільнометалевий фургон), роботи з його переобладнання та встановлення медичного оснащення. На цьому було наголошено під час прес-туру на виробництво НВО "Практика", яке здобуло перемогу у тендері Міністерства охорони здоров'я України. Таким чином, підприємство має поставити 1056 карет швидкої типів В та С відповідно до угоди, яку було укладено 18 листопада з МОЗ України.

Базові автомобілі PEUGEOT BOXER переобладнуються в цехах заводу. Спочатку проводяться зовнішні роботи – врізаються вікна, машина оклеюється у відповідний колір, наносяться написи "Швидка медична допомога", "103", встановлюються спеціальні сигнали. Далі переобладнується салон, який оснащується скловолоконними панелями, що захищають від вологи та перепаду температур та мають антитравматичні властивості. Також встановлюється перегородка між салонами водія та бригади швидкої допомоги, переговорні пристрої та спеціальне електрообладнання, тепло-, вібро- та звукоізоляція. Лише після цього комплексу робіт встановлюється медичне обладнання, яке відповідає типу автомобіля. Всі технологічні процеси відбуваються при суворому дотриманні норм національного стандарту ДСТУ 7032: 2009 до автомобілів швидкої медичної допомоги.

"Для виробництва спецавтотранспорту існує усталена європейська практика і спеціальні заводи, які цим займаються на найвищому професійному рівні – такі, як "НВО "Практика". Потрібно розуміти, що неможливо з обладнання та звичайного автомобіля створити карету швидкої допомоги. Для того, щоб з базового шасі вийшло авто, яке рятує життя, необхідно провести десятки технологічних операцій. Адже медичне обладнання у салоні автомобіля – це лише третина праці. На нашому підприємстві фахівці проводять роботи з армування кузова, монтажу меблевих панелей, сидінь, прокладки додаткової електромережі, встановлення систем кондиціонування, обігріву та освітлення мед салону тощо", – відзначила директор НВО "Практика" Юлія Борисова.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ю.Борисова наголосила, все медичне устаткування, яким будуть оснащені нові автомобілі швидкої допомоги, виключно від провідних світових виробників: європейських країн, США, Японії та Південної Кореї.

Нагадаємо, 4 листопада 2013 року було оголошено результати тендеру, що проводив МОЗ України на закупівлю карет швидкої допомоги. В результаті торгів вперше за роки Незалежності одночасно буде придбано 1412 одиниць соціально необхідної техніки. Зокрема, це 143 автомобілі типу С (реанімобіль), 1 063 машини екстреної медичної допомоги типу В (в яких можна здійснювати інтенсивну терапію) та 206 одиниць автомобілів типу А (лінійна терапія, тобто доставка до лікувального закладу хворого, який не потребує інтенсивної медичної допомоги в дорозі). Серед закуплених карет – якісні автомобілі швидкої медичної допомоги на базі автобусу ГАЗ 32213 та на базі Peugeot Boxer.

Довідка:

Загалом на торги було подано 17 пропозицій від восьми виробників. За першим лотом переможцем стало іноземне підприємство "АІС-Столиця". За лотом №3 – ТОВ "Ілатанмед". За лотами з четвертого по десятий перемогло ПАТ "Науково-виробниче об'єднання "Практика". За лотом №2 із-за відсутності достатньої кількості учасників торги не відбулися і переоголошені на 5 грудня.

За даними Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мінюсту України, діапазон ринкових цін на автомобілі типу С на базі Peugeot Boxer коливається від 837 088 до 932 628 грн., Міністерство ж на останньому тендері закупило авто аналогічного типу за 844 000 грн.

Мінімальна та максимальна ринкова вартість автомобілів типу В на базі Peugeot Boxer, згідно з даними Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мінюсту України, становить від 640 667 грн. до 689 852 грн. МОЗ закупило спецтранспорт на аналогічній базі за 649 500 грн. при високому рівні комплектації і якості обладнання.

За зекономлені кошти майже 8 млн. грн. МОЗ України планує додатково купити автомобілі швидкої допомоги.

Закуплені карети швидкої допомоги будуть рівномірно розподілені між регіонами відповідно до заявок та наявного забезпечення спеціальним санітарним автотранспортом.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти дізналися, як виробляють "швидкі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі