середа, 04 липня 2007 08:08

Журналіста ВВС звільнили без викупу

Звільнення журналіста телекомпанії ВВС Алана Джонстона стало можливим завдяки фетві (ухвалі) одного з мусульманських релігійних лідерів.

За словами посередника на переговорах з викрадачами репортера, представника Комітетів народного звільнення Абу Муджахеда, Джонстон був відпущений на свободу без сплати викупу.

Як заявив Муджахед, що утримувала Алана Джонстона угрупування "Армія Ісламу" і бойове крило руху ХАМАС "Бригади Іззеддіна аль-Кассама" спочатку домовилися слідувати вказівкам духовного лідера, чиє ім"я поки не називається. Той випустив фетву, в якій попросив обидві сторони відпустити репортера без будь-яких умов, і вони погодилися.

Глава політбюро ХАМАС Халед Машаль вважає, що звільнення журналіста стало показником порядку, наведеного рухом в секторі Газу після захоплення контролю над територією в середині червня. "Це показує різницю між періодом, коли угрупування [ФАТХ] заохочувало анархію у сфері громадського порядку, і нинішньою ситуацією, коли ХАМАС намагається стабілізувати обстановку", - заявив Машаль.

45-річний британець Алан Джонстон, єдиний, що постійно працював в секторі Газу іноземний журналіст, був викрадений 12 березня 2007 року і звільнений в ніч на середу. "Бути на волі - найфантастичніше, що можна собі уявити. Проте деколи мені було дуже страшно", - розповів Джонстон після звільнення. Він подякував колегам і простим громадянам за підтримку, про яку він дізнавався з повідомлень по радіо, повідомляє в середу вранці Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Журналіста ВВС звільнили без викупу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі