четвер, 27 грудня 2007 10:27

Журналіст звинуватив винахідника телефону у крадіжці

Американський журналіст стверджує, що йому вдалося отримати докази того, що Александер Грейам Белл не винайшов телефон, а вкрав ідею цього пристрою у іншого ученого - Ілайши Грея.

Суперечка про те, хто є винахідником телефону, ведеться ще з кінця XIX століття. І Белл, і Грей спробували запатентувати пристрій для передачі звуків на відстань по дроту за допомогою електричного струму у лютому 1876 року. Патент, у результаті, отримав Белл, Грей спробував довести свої права на винахід через суд, проте програв.

Журналіст Сет Шулман, що написав книгу "Телефонний гамбіт: У гонитві за секретом Александера Грейама Белла" ("The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell"s Secret"), стверджує, що йому вдалося знайти вагомі докази того, що телефон все ж винайшов Грей.

У своїй книзі, яка надійде у продаж у США на початку січня 2008 року, Шулман посилається на лабораторний щоденник Бела, який у 1999 році був переведений у цифровий формат і став доступний широкому кругу дослідників. До цього моменту доступ до записів Бела був закритий на вимогу його спадкоємців.

З лабораторного щоденника, зазначає автор книги, витікає, що ідея винаходу, на який у результаті Белл отримав патент, з"явилася в записах винахідника лише за 12 днів до того, як відправив заявку на пристрій. До цього моменту Белл безуспішно намагався реалізувати інший принцип передачі звуків по дротах.

У заявці Бела на патент, йдеться у книзі, приводиться ілюстрація, на якій зображена людина, що користується апаратом, пізніше відомим як телефон. Ця ж картинка з незначними відмінностями, зазначаю Шулман, фігурувала у пакеті документів на винахід, направленому Греєм.

Суб"єктивними доказами того, що Белл запозичив ідею телефону у Грея, відзначається у книзі, можуть служити мемуари сучасників винахідників. У них, зокрема, розповідається, що Белл сильно нервував, коли йому довелося демонструвати винахід у присутності Грея. Не дивлячись на те, що патент дістався йому, Белл майже не брав участі у  створенні перших телефонів, над якими працювала компанія, що носить його ім"я. Крім того, Белл відмовився надавати свідчення на судовому процесі, в ході якого Грей намагався довести своє право на винахід.

Водночас, відзначає автор книги, навіть якщо сама ідея телефону належала не Беллу, саме цей винахідник зумів створити першу модель апарату, що діяла. Грей, якщо припустити, що саме він придумав принцип роботи телефону, далі теоретичних дослідженнь не просунувся, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст звинуватив винахідника телефону у крадіжці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі