середа, 23 травня 2007 15:32

Журналіст Сергій Доренко оприлюднив відеозвернення Литвиненка 1998 року

Російський журналіст Сергій Доренко передав агентству Associated Press і впливовому виданню Wall Street Journal відеозапис, зроблений в 1998-му році в Підмосков"ї, на якій офіцери ФСБ Олександр Литвиненко, Олександр Гусак і Андрій Понькін розповідають про підготовку замахів на бізнесменів Бориса Березовського і Умара Джабраїлова.

Фрагменти цього відеозапису публікувалися і раніше, проте Доренко тільки тепер передав повну версію для публікації в західних ЗМІ.

Під час тієї зустрічі з тележурналістом офіцери заявили, що розпорядження про ліквідацію Березовського вони отримали від свого безпосереднього начальника полковника Олександра Камишнікова у присутності трьох інших офіцерів ФСБ. Офіцери заявили, що їм необхідно терміново зняти відеокасету зі своїми свідченнями на випадок, якщо їх уб"ють.

В інтерв"ю Wall Street Journal Сергій Доренко говорить про те, що президент Росії Володимир Путін причетний до ліквідації Олександра Литвиненка, хоча, видно, і не віддавав прямого наказу: убити зрадника.

Президент Володимир Путін раніше заявив, що у Росії не було причин вбивати Литвиненка: він був не шпигуном, а агентом ФСБ середнього рівня, тобто по значущості був приблизно місцевим агентом ФБР. За словами Путіна, Литвиненко не мав в своєму розпорядженні жодних секретів. Проте дана касета та інтерв"ю з його колишніми колегами виявляють складнішу картину, вважає видання.

Касета показує, що начальство і товариші по службі Литвиненко перетворилися на його ворогів, коли той вирішив розповісти про те, що, на його думку, було злочином і втягуванням у сумнівні політичні конфлікти. Показ плівки викликав скандал навколо методів роботи ФСБ, яку в той момент очолював Путін, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст Сергій Доренко оприлюднив відеозвернення Литвиненка 1998 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі