четвер, 22 квітня 2021 12:23

Журнал "Країна": Чим став Чорнобиль для України. 35 років після аварії

"Чорнобильська аварія уповільнила розвиток атомної енергетики на 20 років, - говорить в інтерв'ю журналу "Країна" членкиня Колегії Державної інспекції ядерного регулювання Ольга КОШАРНА. - Україні треба зберегти національну інженерну школу та високотехнологічні виробництва. І рухатися до реакторів малої та середньої потужності".

У ніч на 26 квітня 1986-го робітники Чорнобильської атомної електростанції провели затверджений керівництвом експеримент із зупинки четвертого енергоблока. Вивчали можливості роботи на випадок втрати живлення. Замість зниження, потужність реактора зросла. Протиаварійні заходи не спрацювали. Пролунало два вибухи, які зруйнувати атомний реактор та частину приміщення станції. Під завалами загинув старший оператор 35-річний Валерій Ходемчук. Прибули пожежники з міста Прип'ять, що за два кілометри. Рятувальники працювали без засобів захисту від радіації.

Для ліквідації наслідків аварії залучили полк цивільної оборони Київського військового округу. Його бійці мали дозиметри й першими заговорили про високий рівень радіації навколо об'єкту. Та перше офіційне повідомлення про аварію пролунало для жителів Прип'яті по радіо за 36 годин після вибуху - опівдні 27 квітня. Оголосили про тимчасову евакуацію. До 16:30 вивезли 44,5 тис. людей. Уперше коротко повідомили про аварію на ЧАЕС на телебаченні ввечері 28 квітня. Лише 2 травня видали наказ про евакуацію із 30-кілометрової зони навколо станції.

Вітер розносив радіоактивний пил на сотні кілометрів. Рівень радіації зріс у Києві за 180 км. Попри це, провели першотравневий парад у центрі міста за участю сотень тисяч людей.

Ліквідацією наслідків аварії займалося близько 600 тис. людей. Значні дози радіації отримали 8,5 млн мешканців України, Білорусі та Росії. Від цього близько 500 тис. людей померли протягом кількох років. Радіоактивні речовини зафіксували на більшості території Європи.

Роботу ЧАЕС зупинили 15 грудня 2000 року. Для ізоляції зруйнованого енергоблока 1986-го побудували об'єкт "Укриття". 2016 року поверх нього установили нову захисну споруду, розраховану на 100 років.

 

ТАКОЖ У НОМЕРІ ЧИТАЙТЕ:

"Керівництво розводило рибу в забрудненому радіонуклідами ставку-охолоджувачі. Збували її людям"

Олег БАЖАН, історик

"Лікарі при зустрічі питали: "А що, всі ще живі?"

Василь ВИДРИК, тракторист, ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції

"Якщо людям бракує критичного мислення, свобода перетворюється на хаос"

Віра ВАЛЛЄ, письменниця, правозахисниця

"Ми склали всі карти в один ящик – "нормандський формат". І сім років тупцяємо на місці. Треба залучати Вашингтон, Лондон і Анкару"

Богдан НАГАЙЛО, дипломат

Вакарчук звертається до аудиторії, яка не зрадить за жодних обставин

Філ ПУХАРЄВ, музичний критик

"Найголовніший ворог України - це байдужість нашого люду. Але вона справедлива"

Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, письменник

"Російську Федерацію треба позбавити мандата в Організації Об'єднаних Націй"

Олег РОМАНЧУК, публіцист

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не може стягнути війська до кордонів Сполучених Штатів. Тому б'є по Україні. Найцікавіше в журналі "Країна"

Подробиці читайте в "Країні" №16 (569) від 22 квітня 2021 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити. Передплатний індекс - 37278. Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «Журнал "Країна": Чим став Чорнобиль для України. 35 років після аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі