середа, 21 листопада 2007 13:43

Зростання ціни на газ сприяє політичній незалежності України - експерт

Підвищення цін на природний газ дасть змогу Україні уникнути політичних спекуляцій і політичного тиску з боку країн-постачальників, перш за все, Росії.

Таку думку висловив у середу експерт Українського центру економічних і політичних досліджень імені О.Разумкова Володимир Омельченко у Києві у ході "круглого столу" "Шляхи досягнення незалежності в Україні. Чи може бути корисним досвід Польщі і країн Східної Європи".

"Україна за низькі ціни (на природний газ) заплатила дуже високу ціну - ...високим політичним впливом Росії", - відзначив він.

За його словами, Україна сьогодні залишається єдиною країною в Європі, де ціни на блакитне паливо формуються "за рахунок кулуарних різних домовленостей".

На думку експерта, у нинішніх умовах було б доцільно поступово - до 2011 року - перейти на європейську модель ціноутворення.

"Коли діє система, країни політично не залежать від постачальника", - наголосив Омельченко.

Він також висловив думку, що збереження низьких цін вигідне тим компаніям, які перепродують газ і, таким чином, отримують додатковий "навар".

Зокрема, відзначив він, "Росукренерго паразитує на цих непрозорих схемах".

Крім того, експерт наголосив, що низькі ціни на природний газ провокують розвиток низькотехнологічних виробництв.

У свою чергу, радник-посланник Посольства Польщі в Україні Ганна Сковронська-Лучинська також відзначила політичну складову проблеми ціни на газ.

На її думку, безперервні виборчі компанії в Україні призвели до "бурхливого зростання популізму".

Вона вважає, що інформаційна політика в Україні має бути направлена на роз"яснення необхідності підвищення цін на газ.

За словами дипломата, низькі ціни на природний газ - "це шлях до катастрофи". "Интерфакс-Украина".

Зараз ви читаєте новину «Зростання ціни на газ сприяє політичній незалежності України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі