вівторок, 08 липня 2008 12:34

Зростання цін на нафту вигідне США і західним країнам - експерт

Зростання цін на нафту на світовому ринку вигідне, перш за все, споживаючим нафту західним країнам, вважає член Вищої ради у справах нафти Кувейту Муса Маарафі, якого цитує у вівторок кувейтська газета "Аль-Кабас".

У статті, опублікованій в газеті, кувейтський експерт вказує, що західні країни-споживачі вуглеводневої сировини "найбільше виграють від зростання цін на нафту", зокрема, тому що доходи, що отримуються ними від податків на нафтопродукти, перевищують прибутки нафтовидобувних країн.

На думку Муси Маарафі, США і західні країни на користь зниження цін на нафту повинні зняти обмеження на нарощування нафтопереробних потужностей, скоротити податки на нафтопродукти і поставити під контроль спекулятивний нафтовий ринок, особливо на нью-йоркській біржі.

Експерт називає однією з причин зростання цін на нафту падіння курсу долара, в продовженні якого, на його думку, "зацікавлені США з метою скорочення федерального боргу, що досяг 9 трильйонів доларів, і обмеження дефіциту торгового балансу США, що до кінця року може піднятися до рівня 8,5 трильйона доларів".

Вживання заходів зі стабілізації курсу долара, на його думку, послужило б нормалізації ситуації на світовому нафтовому ринку.

Муса Маарафі закликає країни-споживачі нафти "заспокоїти ринок" і замість того, щоб "дорікати країнам ОПЕК в зростанні цін на нафту, сісти за стіл переговорів і розробити довгострокові плани врегулювання проблеми", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Зростання цін на нафту вигідне США і західним країнам - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі