четвер, 11 жовтня 2018 09:29

"Знову на ті ж граблі" - розповіли, скільки озброєння Україна втратила через вибухи в Ічні

Сумарно через пожежі на складах Україна вже втратила близько половини усього запасу стратегічного озброєння.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить військовий експерт Олег Жданов.

- Більш за все обурює те, що Ічня - це не перший випадок. Така сама ситуація була зі складами в Балаклії та Калинівці. Знову на ті ж граблі. Важко сказати, наскільки сильно пожежа в Ічні вплине на обороноздатність нашої армії. Треба проводити комплексний аудит із відкриттям кожної скрині. Рахувати, що вибухнуло остаточно, що ще лишилось. У чому полягають потреби військових. Важко оцінити конкретні втрати діючої армії, адже на цих складах зберігалися і ті боєприпаси, які бути вже списані та підлягали утилізації. Вони належати не Міністерству оборони, а фірмі "ТАСКО". Саме вона займається утилізацією конкретно на місці зберігання.

Кого покарали за попередні випадки у Міноборони, Генштабі?

- Інформації про те, що хтось із високого керівництва поніс відповідальність, немає. Маю сумніви, що покарали когось і таємно. Тут може бути і кримінальне, і адміністративне провадження через нанесення державі великих збитків. Є відомості, що посадили вартового, який був на посту під час таких самих вибухів у місті Сватово. Але всі ж чудово розуміють, що на нього просто повісили чужі гріхи. Він не та особа, яка несе відповідальність за належне зберігання боєприпасів. Також покарали одного майора за пожежі в Калинівці. Він заплатив штраф.
Армія – дзеркало держави. На жаль, тут дуже добре діє кругова порука. Саме тому жоден високий керівник не був покараний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "П'яний, а все одно викинув недопалок у смітник" - експерт про найбільш європейське місто України

Є думка, що начальник Генштабу Віктор Муженко мав би подати у відставку, бо його відомство не запобігає інцидентам на складах. Як ви гадаєте?

- Відправити Муженка у відставку – мало. Треба притягти його до відповідальності. У будь-якій цивілізованій країні через надзвичайний випадок такого характеру завжди питають з керівника. Він показав себе як профнепригодний керівник. Ми чомусь думаємо, що це не його провина. Звичайно, сам він не підпалював склади, але не зміг налагодити безпечне зберігання, недогледів за своїми підлеглими. Держава через його халатність зазнала чималих збитків. За виключенням Сватово, де були бойові дії на момент вибухів, це вже третій склад і четверта пожежа. Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський сказав, що таким чином держава втратила озброєння на мільярд доларів. За це треба покарати, аби кожному наступному міністру це було уроком.


500 млн гривень виділили цьогоріч на арсенали зберігання боєприпасів. Чи ефективно використовують ці гроші? Що потрібно зробити найважливіше, щоб суттєво підняти рівень безпеки на складах? Скільки грошей на це треба?

- Сувора дійсність вказує на те, що гроші використовую вкрай неефективно. Треба перевіряти, скільки фінансів освоїли і на що конкретно. Є чітка інструкція про збереження боєприпасів на складах. Її виконання не вимагає мільйонних затрат. Можна просто привести на базу інженерно-саперний батальйон і його силами відновити базу. Банально привести у норму пожежні водойми та протипожежну полосу. Побудувати нормальні вишки та дороги. Сформувати кінологічні підрозділи та доправити караульних собак на постійне розташування. Поставити зенітні кулемети та сигнальні міни. Це приписано в уставі. Треба просто взяти і зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доба на Донбасі: Україна зазнала найбільших втрат за останні місяці

Крім недостатнього фінансування, які ключові причини, чому не вдається запобігти подібним випадкам?

- Причини 2і. По-перше, – безкарність, що породжує халатність. Керівник бази у Балаклії зміг відновитися на посаді та ще й вимагає через суд відшкодування за той час, коли він не працював. По-друге, – корупційна складова. Я не виключаю версію, що пожежа була інсценована, аби приховати недостачу на складі.

На 6 військовому арсеналі неподалік міста Ічня на Чернігівщині стався вибух.

Зараз ви читаєте новину «"Знову на ті ж граблі" - розповіли, скільки озброєння Україна втратила через вибухи в Ічні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі