пʼятниця, 27 квітня 2007 18:50

Знеболюючі не запобігають втраті пам"яті

Аспірин та інші знеболюючі з групи нестероїдних протизапальних препаратів (НСПП) не запобігають втраті пам"яті і не можуть захистити від старечого недоумства. До таких висновків прийшли автори двох робіт, опублікованих у США і Великій Британії.

Звіт про перше дослідження, що тривало більше 10 років і охопило понад 6 тисяч жінок старше 65 років, вийшов у British Medical Journal. Результати другого дослідження, яке охопило 2 тисячі осіб з сімейною історією хвороби Альцгеймера і тривало 2 роки, опубліковані у свіжому номері журналу Neurology.

Учасниці першого дослідження приймали щодня невеликі дози аспірину, у другій роботі оцінювалися захисні властивості напроксена і целекоксиба. Учасники досліду проходили тести для виявлення порушень пам"яті і ознак недоумства, що розвивалося.

У обох випадках з"ясувалося, що частота виявлених когнітивних порушень в групах, що приймали препарати, не відрізнялася від контрольних груп, що приймали плацебо.

За словами директора Фонду вивчення хвороби Альцгеймера Ребеки Вуд, до останнього часу у учених були підстави розраховувати на те, що НСПП можуть стати дешевими і відносно безпечним засобом профілактики старечого недоумства, що приймає масштаби епідемії в розвинених країнах. Зокрема, ряд дослідів указували на те, що хвороба Альцгеймера або вікову втрату пам"яті можуть в тому або іншому ступені попередити аспірин, ібупрофен та інші протизапальні засоби. На це ж указувала і гіпотеза про зв"язок між старечим недоумством і серцево-судинними захворюваннями, корисність прийому невеликих доз аспірину при яких є добре підтвердженим фактом. Нові дані, проте, говорять про безпідставність таких надій.

Зараз немає підстав рекомендувати застосовувати аспірин або ібупрофен для запобігання деменції, оскільки це загрожує низкою побічних ефектів, наприклад, загостренням виразкової хвороби шлунку або порушенням функції нирок, відзначає пані Вуд, повідомляють Медновости.


Зараз ви читаєте новину «Знеболюючі не запобігають втраті пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі