Ексклюзиви
пʼятниця, 18 лютого 2011 12:38

Знайдено рештки найдавнішої рослини віком близько 600 млн років (ФОТО)
6

Фото: Фото: Zhe Chen / Nature

У Китаї виявлені рештки, які, можливо, є найстарішими з відомих прикладів багатоклітинних рослин.

Учені проводили розкопки в повіті Лантьян, провінція Шеньсі. Виявили півтора десятка скам'янілих останків, які за зовнішнім виглядом нагадували примітивні водорості. Фахівці не могли точно датувати породу, в якій виявили скам'янілості. Однак зуміли визначити її вік, порівнявши з точно датованими породами, що розташовані поблизу. Оцінивши глибину залягання зразків, прийшли до висновку, що вони перебувають у шарі віком від 635 до 580 мільйонів років.

Знайдені скам'янілості є вдавленими в породу відбитками бурого кольору. Частина з них нагадують гілки, а частина - пластини. Найбільше рештки схожі на сучасні бурі водорості. Крім того, деякі екземпляри мають багато спільного з примітивними тваринами, які мають двосторонню симетрією.

Точно визначити, тваринами або рослинами є знайдені в Китаї рештки, поки неможливо. У вчених не дуже багато інформації про те, як виглядали настільки древні мешканці планети. Тому на сьогоднішній день їх класифікація не розроблена. Досі найстаріші рештки, що нагадують багатоклітинні рослини, датували 580 мільйонами років. Їх знайшли у Канаді.

Якщо датування виявлених в Китаї останків підтвердять, фахівцям доведеться переглянути свої погляди на ранні етапи біологічної еволюції.

За матеріалами: Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Знайдено рештки найдавнішої рослини віком близько 600 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути