Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2007 09:36

Знайдено адресоване римському імператорові прокляття

Британський археолог-аматор знайшов за допомогою металошукача єдине відоме прокляття, адресоване римському імператорові: складену навпіл свинцеву пластину, всередині якої лежала вкладена монета з профілем Валента, правителя східної частини Римської імперії. Нічого подібного дотепер учені не знаходили. Згорнуті чи складені пластинки зі свинцю, на яких стародавні жителі імперії видряпували імена ворогів, що проклиналися, добре відомі археологам та історикам. На території Великої Британії таких знахідок зроблено кількадесят. Але використання монети із зображенням імператора і сам факт проклять на адресу імператора – це абсолютна новина. Примітно, що пластина пробита в одному місці, щоб її можна було підвішувати, або прибивати до стіни.

Експерти з Британського музею припускають, що знахідка, зроблена на території сучасного графства Лінкольншир, може бути пов"язана з повстанням, піднятим таким собі Валентином, уродженцем Паннонії, засланим на Британські острови за правління Валента (364-378). Цей Валентин, судячи з повідомлення римського історика Амміана Марцелліна, "почав агітувати серед засланців і солдатів, спонукаючи їх до бунту обіцянкою нагород у розмірах, які йому дозволяли обставини", пише газета The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «Знайдено адресоване римському імператорові прокляття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути