понеділок, 26 травня 2008 19:52

Знайдений білок, блокуючий розмноження ВІЛ

Американські біологи виявили білок, який не дає новим частинкам вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) вийти із зараженої клітки, перешкоджаючи, тим самим, розмноженню вірусу.

Автори дослідження, опублікованого в журналі NatureMedicine, вважають, що їхнє відкриття допоможе створити нові способи боротьби з ВІЛ.

Вірус імунодефіциту людини, що викликає СНІД, як і інші віруси, є внутріклітинним паразитом і не може розмножуватися без участі живих клітин. Віруси різними способами "одурюють" системи клітини, примушуючи їх проводити вірусні білки замість власних.

Заражена клітка працює як своєрідна фабрика по виробництву вірусних частинок - віріонів, які на кінцевій стадії розвитку повинні вийти назовні через мембрану зараженої клітки.

Ученим раніше було відомо, що більшість людських клітин містять чинник, регулюючий вихід вірусних частинок, але до цих пір цей чинник не був ідентифікований.

Біологи з медичних шкіл Університету Еморі (штат Джорджія), Університету Вандербілта і клініки Майо встановили, що частинки ВІЛ "замикає" в клітинах білок CAML (calcium-modulatingcyclophilinligand).

Цей білок працює на останній стадії життєвого циклу вірусу, утримуючи віріони в мембрані клітки. Проте ВІЛ виробив і засіб оборони проти CAML - вірусний білок Vpu. Якщо Vpu відсутній, частинки вірусу не можуть відокремитися від мембрани.

Коли дослідники в лабораторії "видалили" з людських клітин білок CAML, вони виявили, що Vpu більше не потрібний для виходу частинок вірусу з клітки. Коли учені ввели CAML в клітини, які в звичайних умовах не перешкоджають виходу частинок ВІЛ, віріони залишилися на поверхні клітини.

"Це дослідження дуже важливе, оскільки показує, що CAML - це природній механізм оборони від ВІЛ", - відзначає один з авторів, професор Пол Спірмен (PaulSpearman) з Університету Еморі.

Його слова цитуються в повідомленні університету. "Ми продовжимо досліджувати механізм, який використовує білок Vpu для протидії CAML, і уточнювати, як саме CAML утримує частинки вірусу на клітинній мембрані. Ми сподіваємося, що це дасть нам нові способи лікування", - говорить він, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Знайдений білок, блокуючий розмноження ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі