середа, 20 червня 2007 18:18

Знайдена перша жертва вогнепальної зброї в Новому Світі

При розкопках кладовища інків в передмісті Ліми учені виявили череп з кульовим отвором. Оскільки знахідка датується першою половиною XVI століття, то передбачається, що череп належав найранішій відомій жертві вогнепальної зброї в Америці.

Судові медики, що проводили експертизу черепних кісток, відкинули декілька версій походження отвору: це був не камінь, пущений з пращі, не слід від списа, не результат удару булавою. За допомогою електронного мікроскопа ученим вдалося виявити частинки заліза. Імовірно, вони потрапили на краї кістки з мушкета. Крім того, положення двох отворів свідчить про те, що вони з"явилися в результаті пострілу. На думку балістиків, в жертву стріляли з відстані приблизно в 30 метрів.

На кладовищі Пуручуко вчені обстежували 72 скелети. Всі вони носять сліди насильницької смерті, і жоден не похований за інкському звичаю. З історичних джерел відомо, що в околицях сучасної Ліми велика битва між інками і іспанцями відбулася в 1536 році. Ймовірно, поховані на кладовищі померли в результаті боїв, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Знайдена перша жертва вогнепальної зброї в Новому Світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі