середа, 27 серпня 2008 09:06

ЗМІ: Росія може визнати незалежність Криму

ЗМІ: Росія може визнати незалежність Криму
Визнавши незалежність Абхазії і Південної Осетії, Москва вперше за останніх 17 років створила прецедент: кордони на пострадянському просторі переглянуті. Виявилось, що непорушність українських кордонів нічим і ніким не гарантована, окрім самої України.

Президент Росії Дмитро Медведєв своїм указом визнав незалежність Абхазії і Південної Осетії. Москва поки не отримала світової підтримки в цьому питанні і навряд чи її отримає. Але немає гарантії, що наш північний сусід, керуючись таким же "вільним волевиявленням", скажімо, "кримського народу", не заявить територіальні претензії і на Кримський півострів, пише газета "24".

Коли війна на Кавказі ще не закінчилася, про можливість повторення подібного сценарію в Україні заявив президент Віктор Ющенко: "Допустити будь-яку ревізію суверенітету і територіальної цілісності будь-якої країни Європи - це означає допустити ревізію територіальної цілісності України".

Стурбованість виразив вчора і МЗС України, що розцінив визнання російською стороною незалежності Абхазії і Південної Осетії як "украй небезпечний прецедент, який ще більше загострює ситуацію на пострадянському просторі і різко негативно впливає на процеси мирного врегулювання міжетнічних конфліктів у всьому світі".

Масла у вогонь підлив вчора лідер української опозиції Віктор Янукович. Він заявив, що Україна повинна підтримати волю народів Абхазії і Південної Осетії до незалежності.

"Визнання РФ незалежності Південної Осетії і Абхазії - логічне продовження процесу, заснованого західними країнами відносно визнання незалежності краю Косово", - сказав лідер Партії регіонів. Про те, що бумеранг сепаратизму може прилетіти і до України, екс-прем"єр, схоже, забув. Цікаво, що навіть українські комуністи вчора вважали за краще промовчати і не поспішати з безоглядною підтримкою Кремля.

Пом"якшити вислови лідера "регіоналів" спробував Тарас Чорновіл: "Слова Віктора Федоровича потрібно трактувати таким чином: ми виступаємо за те, щоб вирішувати долю цих республік за допомогою референдумів, які можуть носити дорадчий характер при ухваленні рішення міжнародними організаціями".

Наскільки вірогідна ревізія кордонів території України, роз"яснив експерт з питань зовнішньої політики Олександр Сушко. Гарантії територіальної цілісності нашої країни прописані лише в одному документі. У 1994 році, приєднавшись до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Україна отримала гарантії безпеки від Росії, США, Китаю, Франції і Британії. "Проте у разі зовнішніх погроз відносно України Будапештський меморандум передбачає механізм консультацій. Він набагато слабкіший за механізм колективної безпеки, наприклад НАТО, який озброєний напад на одного з членів Альянсу вважає нападом на всіх учасників блоку".

За словами Сушка, свою недієздатність документ довів під час напруги навколо української коси Тузла в 2003 році. Тоді один з "гарантів" безпосередньо порушив свої зобов"язання, а решта зайняли позицію невтручання.

"Наша мета - отримати міжнародні гарантії цілісності території України, її незалежності, що можливо виключно в рамках колективної безпеки", - в своєму виступі на майдані в день незалежності Віктор Ющенко ще раз підкреслив, що Україна прагне швидше інтегруватися в НАТО. На ці заклики вже відреагували в Євросоюзі, поки, правда, на експертному рівні.

У доповіді аналітичного центру Європейської ради із закордонних справ наголошується, що ЄС повинен визнати право України на членство в ЄС і НАТО, запропонувати ліберальніший візовий режим, підтримати територіальну цілісність України і інтегрувати її в європейський енергетичний ринок. Як видимий, Україна має міжнародні гарантії своєї територіальної цілісності - але переважно на словах, повідомляє Newsru.UA.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: Росія може визнати незалежність Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі