понеділок, 24 березня 2008 13:23

Жителі Ріо-де-Жанейро звинувачують владу в розповсюдженні лихоманки Денге

Ріо-де-Жанейро протестує проти бездіяльності влади в боротьбі з епідемією лихоманки Денге, яка останнім часом охопила цей бразильський штат.

Марш протесту провели жителі відомого туристичного району Іпанема. Вони пройшли набережними уздовж океанського пляжу, вимагаючи активніших дій уряду у зв"язку із загрозливими масштабами розповсюдження захворювання.

Багато демонстрантів одягнули маскарадні костюми комара Aedes aegypti, - головного розповсюджувача лихоманки. На їх думку, саме неувага влади до дотримання санітарних норм призвела до нинішньої епідемії смертельно небезпечної хвороби.

З початку року в штаті Ріо-де-Жанейро було зафіксовано понад 33 тисяч хворих. Офіційно Денге стала причиною смерті 50 людей, серед них вагітна жінка і немовля.

Сьогодні, 24 березня, має відбутись перше засідання кризового штабу з цієї проблеми, створеного Мінохоронздоров"я Бразилії. Чиновники планують провести екстрені профілактичні заходи і виділити додаткові лікарняні місця.

Крім того, командування бразильських збройних сил також проведе екстрену нараду з вироблення заходів боротьби з епідемією. За даними прес-служби військового відомства, армія, зокрема, запропонує розвернути свої польові шпиталі і надати їх в допомогу цивільним медикам.

Лихоманка Денге, яку іноді називають "суглобовою лихоманкою" або "фініковою хворобою" - гостре вірусне захворювання, збудниками якого є комари Aedes aegypti, і Aedes albopictus.

Переносниками інфекції можуть бути хворі люди, мавпи і, можливо, кажани.

Хвороба була завезена до Бразилії в 19-му столітті вихідцями з Азії. У 1950-х роках завдяки ефективним санітарним заходам її вдалося викоренити, проте в 1980-і роки інфекція знову з"явилася в країні.

Особливий неспокій науковців викликає та обставина, що за останні роки комар-збудник смертельно небезпечного захворювання мутував і навчився пристосовуватися не тільки до неприродного місця існування, але і до сучасних інсектицидів.

Раніше своє незадоволення ситуацією з епідемією висловили футбольні уболівальники Бразилії. Під час матчу клубів "Фламенгу" і "Кабуфрієнсе" місцевого чемпіонату вони виставили на трибуні знаменитого стадіону "Маракана" гігантську пластикову ляльку в чорному одязі з написом "Ми тужимо за жертвами Денге", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Жителі Ріо-де-Жанейро звинувачують владу в розповсюдженні лихоманки Денге». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі