пʼятниця, 21 грудня 2018 10:02

Зимове сонцестояння: найцікавіші факти, обряди та прикмети

Зимове сонцестояння: найцікавіші факти, обряди та прикмети
Найкоротший день і найдовша ніч у році традиційно припадає на 21 або 22 грудня. Фото - vesti.dp.ua

Найкоротший день і найдовша ніч у році традиційно припадає на 21-22 грудня. Ще з часів первісних людей це астрологічне явище мало величезне символічне значення.

2018 рік особливий тим, що день зимового сонцестояння припадає на суботу, 22 грудня, співпадаючи з повним місяцем. Тому активність Сонця цього дня буде мінімальна, а ось його енергетика – дуже потужною. Езотерики попереджають, що енергія цього дня буде сильно тиснути на людей.

Зимове сонцестояння як астрономічне явище

Зимове сонцестояння, у першу чергу, це астрономічне явище, що відбувається, коли нахил осі обертання Землі у напрямку від Сонця приймає найбільше значення. Сезонне значення зимового сонцестояння полягає в тому, що від поступового подовження ночі та скорочення дня Земля йде "у зворотному напрямку". Залежно від зсуву календаря зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня у Північній півкулі і 20 або 21 червня в Південній півкулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як китайці в Україні Новий рік святкували

Цікаві факти про день зимового сонцестояння

Цього дня сонце нижче за все піднімається над горизонтом. День зимового сонцестояння – це найкоротший день у році, який триває трохи більше 8 год. Починаючи з дня зимового сонцестояння і аж до 21 червня день поступово буде збільшуватися, а ніч зменшуватися. У різні роки зимове сонцестояння може припадати на різні дні. У період сонцестояння небесне світило майже не змінює схилення, візуально воно щодня ніби зависає на одному місці – звідси і назва "сонцестояння". Для багатьох народів день зимового сонцестояння – свято, що знаменує початок нового життя.

Як святкували Зимове сонцестояння у світі

Стародавні римляни з 17 по 23 грудня шанували бога землеробства - Сатурна. У ці дні люди припиняли всі свої справи, а школярів відправляли на канікули. Стародавні германці вважали, що саме цього дня відроджувався Король Дуба, який відігрівав замерзлу землю і давав життя насінню в ґрунті. На знак поваги люди розпалювали багаття, плели кошики з рослин і колосків пшениці. Індійці називали день зимового сонцестояння Санкранти. Вони запалювали багаття, полум'я яких нагадувало промені Сонця. Китайці також вважали, що зимове сонцестояння дає початок новому циклу, тому цього дня відпочивали, ходили один до одного у гості, накривали великі столи і трапезували. У Шотландії існувала традиція запускати палаюче колесо, що символізує сонцеворот. Шотландці змащували бочку зі смолою, підпалювали і пускали з гірки, що нагадувало вогняне світило.

Що не можна робити у день зимового сонцестояння

У день зимового сонцестояння рекомендують утриматися від гучних гулянь, вживання спиртних напоїв, шкідливої та жирної їжі. Також астрологи рекомендують не скупитися, віддати всі свої борги до настання зимового сонцестояння. Окреме місце у найкоротший день у році присвячене прибиранню будинку. Астрологи радять не перебувати в брудному житлі, інакше неприємності будуть переслідувати цілий рік. Від старих поламаних і непотрібних речей саме час позбутися. Те ж саме стосується і відносин із людьми, з якими спілкування не в радість.

Що можна робити у день зимового сонцестояння

Астрологи радять цей день для прийняття важливих рішень і обіцянок або для початку нової справи. Якщо ви шукаєте роботу, складіть резюме, хочете схуднути, підберіть меню на тиждень, яке буде відповідати вашим цілям. Також існує повір'я, згідно з яким загадане в зимове сонцестояння обов'язково здійсниться. Крім того, цього дня радять нарядити ялинку, обираючи іграшки, які уособлюють ваші мрії. Не зашкодить вам і ворожіння. Особливо ефективні ворожіння у день зимового сонцестояння на любов. Рекомендується також зустріти і привітати сонце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння: для чого потрібно лазити через паркани та йти в лазню

Обряди і ритуали у день зимового сонцестояння

Ритуал на виконання бажання: бажання загадують під час світанку. Необхідно встати обличчям до сходу і дивитися у тому напрямку, де піднімається Сонце. У це свято добре загадувати бажання, які передбачають оновлення життя, залучення чогось нового.

Ритуал на очищення: зануртеся у ванну з теплою водою. Уявіть, ніби ваше тіло важке, наповнене турботами року, що минає. Після цього уявіть, що вода забирає всі ваші проблеми. Спустіть воду, уявляючи, що разом із нею йде все погане.

Зимове сонцестояння: прикмети

Дощ іде — до мокрої весни. Сонце ясне, променисте — Новий рік морозний, похмуро та іній на деревах — під Новий рік буде хмарно, з відлигою. Тихий, безвітряний день — на хороший урожай плодових дерев. Якщо на деревах лежить іній - майбутнього сезону варто чекати багато зерна.

У день зимового сонцестояння відбувається боротьба добра зі злом, - каже київська письменниця Лада Лузіна. - Якщо дивитись вгору, можна почути дзвін зброї.

Зараз ви читаєте новину «Зимове сонцестояння: найцікавіші факти, обряди та прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі