середа, 09 липня 2008 16:56

Згадка "ніггера" викликала скандал в британському парламенті

Скандал в британському парламенті викликало вживання консерватором лордом Діксон-Смітом стійкого словосполучення зі словом "ніггер". Кажучи про одну з проблем житлового законодавства лорд заявив, що в даному питанні є "підозріла обставина" ("а nigger in the wood pile").

Вираз "негр в купі дрів" спочатку відносилося до рабів, які ховалися від переслідування на американському Півдні в середині XIX століття. Сімдесятитрирічний лорд Діксон-Сміт двічі приніс вибачення за свій вислів, нагадавши, що раніше це було звичайним виразом. Він також підкреслив, що сказав так, не подумавши, і вважає питання закритим.

Проте англійські парламентарії були обурені тим, що трапилося. Лейборист Кейт Вез, голова одного з комітетів палати общин, заявив, що вислів лорда був расистським. Лорд Сойер, колишній генеральний секретар Лейбористської партії, назвав подібні вислови "абсолютно неприйнятними". У березні лорд Діксон-Сміт вже викликав неоднозначну реакцію в британському суспільстві, коли припустив, що в країні було б менше проблем, якби рівень імміграції скоротився.

Раніше член ради графства Бедфордшир був змушений піти у відставку після використання того ж словосполучення, що вжив лорд Діксон-Сміт. У червні радник мера Лондона Джеймс Макграт пішов у відставку через слова про те, що іммігранти з країн Карибського басейну можуть виїжджати, якщо їм не подобається адміністрація мера Бориса Джонсона, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Згадка "ніггера" викликала скандал в британському парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі