вівторок, 04 листопада 2008 10:35

Земля в Україні блискавично дешевшає

Осінь - кращий час для покупки ділянки під індивідуальний будинок: бездоріжжя, як скальпель хірурга, розкриває всі недоліки ділянки і під"їзних шляхів, зриває флер із навколишньої "краси". Але іронічно зараз сприймається порада Марка Твена: "Купуйте землю - її більше не роблять". У нас - роблять! Криза на ринку нерухомості докотилася і до цього "непорушного" бастіону: пропозицій ділянок стало удвічі більше, ніж на початку осені, а попит на стільки ж впав.

Вперше за 10 років, після дефолта 1998-99 рр., зафіксовано здешевлення землі. Зниження цін почалося з найдорожчих, безпосередньо примикаючих до столиці районів. І, думається, це лише початок "падіння" цін. Дальні рубежі, з їх дешевими пропозиціями, за інерцією продовжують трохи дорожчати. Але навіть цей розкол цін - тимчасовий: мабуть, і на "дешевину" вони падатимуть. Це як поїзд, який на повному ходу не зупиниш: він гальмуватиме, бо "пасажирів" буде все менше. Не віриться в надії ріелторов, що 18 млрд. грн. (за інформацією НБУ), буквально вирвані з депозитів банків, власники тут же вкладуть в землю або квартири - найімовірніше, "багачі" переведуть подих і подумають, чи варто відразу на щось витрачатися.

Тут, як і на ринку квартир, з"явилися немало ремарок "торг" і "торг до продажу". При виставленій вартості $6-10 тис./сотка (ближні до Києва ділянки, відстань - 5-20 км.), власники готові скинути $300-500/сотка. А за видалених на 30 і більш км наділи при виставленій ціні в $3-5 тис./сотка поступаються по $100-200. Продавці призналися, що обзаводитися власними угіддями люди не поспішають: чекають серйозного здешевлення, пише "Сегодня".

"І раніше землю в основному купували не за кредити, а за готівку, але зараз ті, у кого є гроші, вичікують, - говорить директор АН "Золотий ключ" Сергій Степанюк. - Мізерне число покупок ще є в 5-10-кілометровій зоні, причому клієнти вимагають знижки в 10-15%. А більш дальніми ділянками взагалі ніхто не цікавиться".

За інформацією Земельного союзу України, число операцій впало мінімум на 50%. І майже всі вони проходять по раніше укладених договорах, де вже внесені завдатки (оформлення покупки займає до 2 місяців), а нових майже немає.

Зараз ви читаєте новину «Земля в Україні блискавично дешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі