середа, 31 березня 2010 18:30

Землетруси можна передбачити за допомогою жаб

Землетруси можна передбачити за допомогою жаб

Вчені виявили ще одного провісника землетрусів. Ним виявилася невелика коричнева амфібія.

Біолог з Відкритого університету Великої Британії Рейчел Грант стверджує, що самці звичайної жаби (Bufo Bufo) ще за п"ять днів "попереджали" про землетрус магнітудою 6,3 балу, що стався 6 квітня 2009 року в Центральній Італії. У місті Л"Акуїла загинуло понад 300 людей, дах над головою втратили 40 тис. мешканців.

Грант і її колеги звернули увагу на дивну поведінку жаб озера Сан-Руфіно, яке розташоване за 74 км на північ від Л"Акуїлу. 28 березня понад 90 самців зібралися в одному місці, оскільки прийшла пора нересту, а через два дні їхня кількість раптом скоротилася. До 1 квітня - за п"ять днів до землетрусу - 96% самців втекли. Кілька десятків повернулися тільки в повний місяць, 9 квітня, але залицяльників було на 50-80% менше, ніж у попередні роки.

Після цього невеликого сплеску сексуальної активності чисельність готових до парування самців знову впала і помітно піднялася лише 15 квітня, через два дні після останнього великого повторного поштовху з магнітудою 4,5 балу. За три дні до землетрусу вчені не виявили жодної закоханої парочки. З 6 квітня до останнього потужного поштовху не вдалося знайти жодної свіжої ікринки.

Рейчел Грант підкреслює, що це зовсім не схоже на звичайну поведінку жаб. Прийшовши на місце розмноження, самці ніколи не покидають його до закінчення нересту.

У надії вирішити загадку Грант скористалася даними російських вчених про електричну активність в іоносфері, що реєструється радіоприймачами дуже низької частоти. Два періоди масового результату жаб співпали з перебоями в роботі приймачів.

Вчені намагалися пояснити збурення в іоносфері викидами радону або гравітаційними хвилями, які передують землетрусам, хоча багато чого стосовно цього явища залишається неясним.

Серед тварин, що пророчать землетрус, в різний час називалися слони, коні, вовки, змії й риби, але це дослідження є винятковим. Вперше зареєстровано поведінку диких тварин до, під час і після землетрусу, хоча довести, що вона й справді пов"язана з сейсмічною активністю, зможуть тільки подальші спостереження.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Землетруси можна передбачити за допомогою жаб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі