вівторок, 08 жовтня 2019 16:47

Зеленський вірить, що посміхнеться до Путіна і той погодиться припинити війну

Зеленський вірить, що посміхнеться до Путіна і той погодиться припинити війну
Олександр Кочетков: є шанс, що Зеленський під час нормандської зустрічі побачить, що Росії не потрібен мир і вона веде Україну до капітуляції. Можливо, усвідомивши це, наш новий президент не погодиться з позицією Москви і відмовиться від ідеї домовитись. Фото: ВВС

Розведення військ, яке мало відбутись 7 жовтня у районі населених пунктів Петрівське і Золоте, зірвалось через обстріл бойовиків. У суботу, 5 жовтня, прес-центр ООС повідомив про обстріл Петрівського, під час якого поранили українського солдата. Наступного дня терористи 20 хвилин гатили по околицям Золотого. Загинув один військовий ЗСУ.

Москва кожною своєю вимогою підштовхує Україну до капітуляції.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

Чому після стількох поступок із української сторони бойовики не дотримуються режиму тиші?

- Існування самопроголошених республік повністю залежить від військової, економічної підтримки з боку Росії. Без російських ресурсів вони протримаються максимум два тижні. На окупованому Донбасі вже сформувався певний прошарок людей, які заробляють війною. Вони нічого більше не вміють. Керівництво терористичних утворень не хоче втрачати свої джерела доходів. Розуміють, що у разі досягнення реального миру їм доведеться як мінімум роззброюватись і втрачати владу та гроші. А як максимум відправлятися на лави підсудних за зраду батьківщині та військові злочини. Інший варіант - виїжджати у Росію. Але там на них ніхто не чекає. Проте на окупованому Донбасі є віджаті чужі квартири та машини, які не хочеться втрачати. Тож у ДНР і ЛНР є люди, які виключно через свої шкурні економічні інтереси не хочуть закінчення війни. Вони потихеньку намагаються завадити розведенню. Іноді таким чином діють усупереч домовленостям, що досягли на найвищому рівні лідери держав. Поки Росія не чинить жорстко щодо таких відступників. Їх ще не спіткала доля Захарченка та Мотороли, і вони користуються цим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пристайко: Путін не хоче "нормандської зустрічі"

Як далі розвиватиметьс ситуація навколо розведення військ? Наскільки ця ідея небезпечна?

- Ідея відведення військ - стала практика припинення подібних конфліктів. Вона діє усюди в світі. Будь-якому мирному процесу передує припинення вогню та розведення сил на таку відстань, де не працюватиме стрілецька зброя. Це дозволяє почати перемовини між сторонами. Стала дипломатична передумова, яка поки не має альтернативи. Ніхто не в змозі запропонувати інший алгоритм. Тому Захід пропонує нам цю сталу ООНівську методику.

Мінські домовленості стали основою постанови Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Тому Росія має погодитись на такий варіант. Проте бачимо, що Кремль не поспішає реалізувати його. Є маршрути відведення, територія, де це має відбуватись. Проте з ворожої сторони отримуємо інформацію, що бойовики під керівництвом Росії намагаються хитрувати, маскувати якось важке озброєння.

Керівник українського МЗС Вадим Пристайко говорить, що Росія ставить нові умови перед "нормадським форматом". Хочуть завчасно узгодити документ, який лідери підпишуть на зустрічі. Кремль саботує зустріч на найвищому рівні?

- Ні, росіяни просто наполягають на власному трактуванні та концепції Мінських угод. Хочуть зробити Україну контрольованою у політичному, дипломатичному, військовому, економічному плані. Тому зараз кожною своєю вимогою Кремль підштовхує нас до повзучої капітуляції. Київ вже пообіцяв вибори на окупованих територіях, особливий статус. Підтвердив письмову згоду з "формулою Штайнмаєра", яка є алгоритмом реалізації "Мінська". Тепер Москва хоче ще одного офіційного підтвердження на рівні першої особи держави. Саме цим, із точки зору росіян, має бути документ, що підпишуть у Нормандії. Це фактично узаконить самопроголошені утворення ДНР і ЛНР, зробить їх суб'єктами з особливим статусом і своєю регіональною російською мовою. Саме у цьому полягає мета Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський веде у пастку себе та державу - політолог

Як далі розвиватимуться події навколо "нормандського формату"?

- Зеленський дуже хоче, щоб ця зустріч відбулась. Можливо, вірить, що посміхнеться щиро до Меркель, Макрона та Путіна і ті зрозуміють, що мир краще за війну. Після чого будуть спільні обійми. Чомусь у це щиро вірить Зеленський. Але варіант, що нашому президенту раптом вдасться переконати Путіна відмовитись від своїх імперських зазіхань, - смішний і несерйозний. Проте є шанс, що Зеленський під час "нормандської зустрічі" побачить, що Росії не потрібен мир і вона веде Україну до капітуляції. Можливо, усвідомивши це, наш новий президент не погодиться з позицією Москви і відмовиться від ідеї домовитись. Вирішить розбудовувати власну армію та заморожувати конфлікт.

Проте є і негативний сценарій?

Але є варіант, що Зеленський погодиться під тиском Росії та Заходу на капітулятивні умови для України. Вирішить імпелементувати Мінські домовленості з особливим статусом.

Третій сценарій - проміжний. Сторони зустрінуться, поговорять, але жодних суттєвих результатів ці перемовини не дадуть. І процес буде пролонговано, почнуть говорити про наступні зустрічі.

Рамкову угоду "про розведення сил і засобів" підписали у Мінську ще 2016-го. За нею біля Станиці Луганської, Золотого та Петрівського обидві сторони мали відійти кожна на 1 км від лінії зіткнення. Головна умова відведення - 7 днів без обстрілів на цих ділянках фронту. Проте у районі Золотого та Петрівського її досі не вдається виконати - бойовики регулярно порушують режим тиші.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вірить, що посміхнеться до Путіна і той погодиться припинити війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі