понеділок, 02 грудня 2013 22:24

"Зека - на нари, тоді піду на пари!" - вінницькі студенти мітингували під ОДА
28

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

2 грудня о 12.30 у Вінниці близько 5 тисяч студентів, що зранку зібрались на Театральній площі, вирушили до будівлі Вінницької облдержадміністрації. Величезний натовп не вмістився на тротуарі, зайняв і проїжджу частину.

Міський транспорт, який рухався з боку залізничного вокзалу та Старого міста був заблокований. Студенти не на мить не припиняли вигукувати гасла "Україна понад усе!", "Слава Україні!", "Слава нації — смерть ворогам!", "Зека — геть!", "Ганьба!", "Міліція з народом!" та інші. Співали гімн України та підстрибували під "Хто не скаче, той москаль!". Депутат Вінницької облради Олексій Порошенко, який вийшов з промовою до молоді, теж підстрибував.

"Зараз ми йдемо на сесію облради приймати резолюцію про відставку уряду", - сказав він.

Мітингувальники знову вигукували "Зека — геть!".

Коли на сходах під стінами облдержадміністрації з'явився міський голова Вінниці Володимир Гройсман, студенти скандували "Наш мер з нами!".

"Дякую вам за небайдужість. Я цілком підтримую ваші вимоги, але прошу вас не створювати незручностей тим, хто їде у тролейбусах і трамваях. Підійдіть ближче", - зазначив він.

Студенти підступили ближче до сходів. Громадський транспорт відновив рух. Пізніше міліція сама перекрила рух транспорту в центрі міста, під облдержадміністрацію приїхали чергувати 2 карети швидкої допомоги.

О 13-й розпочалась сесія облради. Весь час студенти стояли на вулиці та чекали рішення сесії. Їм вивели гучномовець, щоб було чути усіх спікерів. З першого разу не вдалось прийняти резолюцію за основу, тому що депутати розділились у поглядах. Опозиція вимагала включити в текст резолюції вимогу відставки уряду та добровільної відставки президента. Решта з цим не погоджувалась. Проголосували за годинну перерву, поки робоча група узгодить текст резолюції по пунктам.

"Шановні депутати, схаменіться! Яка перерва? Там наші діти стоять на холоді, мерзнуть, чекають нашого рішення. А ви ніяк не можете вирішити, яке рішення за основу прийняти", - зауважив депутат Сергій Смотрич.

Після 1,5-годинної перерви за основу таки проголосували. Першим пунктом зазначили "не допустити введення надзвичайного стану у країні". Розслідувати всі обставини розгону мітингувальників на Майдані 30 листопада, притягнути до кримінальної відповідальності винних. А також продовжити євроінтеграційний курс України. Опозиційні депутати пропонували внести доповнення "відставка Уряду та звільнення незаконно ув'язнених", "відставка міністра Внутрішніх справ Захарченка", "добровільна відставка Президента". Але за ці доповнення не назбиралось достатньо голосів. Після цього фракція "Батьківщина" покинула сесійну залу.

Студенти зустрічали депутатів, що не проголосували за радикальний варіант резолюції, криками "Ганьба!". Саме в цей час вулицею Соборною повз облдержадміністрацію пройшла колона із 500 молодиків, що закривали обличчя шарфами. Вони пускали димові шашки та шумові гранати.

"Без провокацій!" - почали вигукувати студенти.

Виявилось, що молодики йшли до міськради на акцію "Поверніть Вінниці спорт!".

Мітингувальники повернулись на Театральну, де будуть і далі виходити на Євромайдан. Аж поки їх вимоги про відставку уряду та добровільну відставку президента не будуть виконані.

Зараз ви читаєте новину «"Зека - на нари, тоді піду на пари!" - вінницькі студенти мітингували під ОДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі