середа, 09 січня 2008 11:43

Здоровий спосіб життя дарує шанс прожити на 14 років довше

Люди, що ведуть здоровий спосіб життя, - що не курять, не зловживають алкоголем, фізично активні і вживають достатню кількість овочів і фруктів, - здатні прожити на 14 років довше. До такого висновку прийшли британські учені за наслідками дослідження за участю 20 тисяч здорових людей у віці від 45 до 79 років.

Добровольці відповідали на питання анкети, що стосуються їхнього способу життя. Також їм проводилося дослідження крові для визначення рівня вітаміну С, що дозволяло точніше оцінювати об"єм споживаних овочів і фруктів. За підсумками тестування фахівці з Кембріджського університету виставляли учасникам оцінку від нуля до чотирьох балів. По одному балу присуджувалося некурящим, фізично активним (що займаються фізкультурою мінімум півгодини в день, а також людям, професія яких не пов"язана з сидячим способом життя), щодня споживаючим мінімум п"ять порцій овочів і фруктів (одна порція відповідає, наприклад, половинці грейпфрукта або чашці зеленого салату), а також тим, хто вживає помірну кількість алкоголю (не більш за одного-двох келихів вина в день).

Спостереження за учасниками велося в середньому протягом одинадцяти років. Потім учені під керівництвом Кей-ті Хоу аналізували дані з урахуванням віку кожного з учасників. З"ясувалося, що у людей, що отримали нуль балів за підсумками опитування, ризик передчасної смерті був в чотири рази вищий, ніж у тих, хто вів здоровий спосіб життя і отримав чотири бали. В середньому учасники, що набрали максимальне число балів мали такий же ризик смерті як і ті, хто був на 14 років молодшим, але нехтував здоровими звичками. За словами дослідників, переваги здорового способу життя розповсюджувалися на людей незалежно від їхньої ваги і рівня доходів.

"Отримані результати свідчать про те, що навіть невеликі зміни образу життю можуть робити істотний вплив на здоров"я населення", - резюмували учені, повідомляє Медновості.

Зараз ви читаєте новину «Здоровий спосіб життя дарує шанс прожити на 14 років довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі