четвер, 07 лютого 2008 18:41

Здавачів молока закликають до страйку

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  66-річний Іван Цибуля із села Іванівка на чернігівському базарі продає молоко. Літр — три гривні. До міста чоловік приїжджає автобусом. Привозить 15 літрів. Дорога обходиться у три-чотири гривні. Щодня 1,5 гривні віддає містового, ще 39 копійок — за аналі
66-річний Іван Цибуля із села Іванівка на чернігівському базарі продає молоко. Літр — три гривні. До міста чоловік приїжджає автобусом. Привозить 15 літрів. Дорога обходиться у три-чотири гривні. Щодня 1,5 гривні віддає містового, ще 39 копійок — за аналі

Заступник голови спілки молокоздавачів "В"юнка" з селища Сосниця на Чернігівщині Надія Ящук, 63 роки, з листопада 2007 року бореться за підвищення закупівельної ціни на молоко. Каже, 1,6 грн за літр, — знущання. Єдиний вихід — страйкувати.

— Страйк в одному районі нічого не дасть, — вважає жінка. — Треба щоб по всій Україні. Як не здамо хоч один день молоко, заводи заворушаться.

Спілку молокоздавачів "В"юнка" створили 2005 року. Вона об"єднує понад 300 господарів та два підприємства — ім. Довженка і "Лавське". Від неї працюють шість приймальників молока, із заводами завчасно погоджують зміну ціни. Серед членів "В"юнки" — колишній юрист районного управління сільського господарства, колишній головний бухгалтер торговельного підприємства, депутати райради тощо. На Чернігівщині ще одне об"єднання здавачів є у Ніжинському районі.

— Ми порахували, реальна собівартість молока 1,75 гривні. Причому все брали по мінімуму, — показує розрахунки Надія Петрівна. — Корова дає за рік три тисячі літрів молока. Для цього треба 2,5 тонни сіна. В зв"язку з торішньою засухою його треба викосити два гектари. Заплатити 2,5–3 гривні за скошену сотку, плюс доставка. Виходить, тільки на це треба 1014 гривень. Загалом утримання однієї корови обійдеться у 5219 гривень на рік. Якщо врахувати рентабельність 20 відсотків, молоко мають приймати по 2,1 гривні. Може, ми й потерпіли б трохи у "мінусах", аби бачили, що продукт у магазинах дешевшає. Та зараз літровий пакет коштує 3,93 гривні. У два з лишком рази дорожче, а заводи все плачуть, що в них немає прибутку.

— У нас молока менше, ніж із чотирма відсотками жирності, немає, — показує журнали бухгалтерка спілки 65-річна Тамара Філько. — Дивіться, і з білком порядок.

Торік 11 листопада всі заводи Чернігівщини в один день знизили закупівельну ціну на молоко в господарів із 1,8-1,85 грн до 1,6 грн. Потому обласне територіальне відділення антимонопольного комітету розпочало розгляд справи проти 12 молокопереробних підприємств.

— Минуло два місяці, а в Сосницькому районі як купляли по гривні шістдесят, так і купляють, — зауважує Надія Ящук. — Обласна узгоджувальна комісія з цін на молоко і м"ясо востаннє збиралась 2005-го. Відтоді не працює.

За нинішніх цін на молоко люди виріжуть худобу, вважає директор сосницького сільгосппідприємства ім. Довженка Михайло Батуренко, 51 рік.

— За моїми підрахунками, корів у нас восени поменшало на 20–25 відсотків, — зазначає він. — Цього року люди не питають у нашому господарстві телиць, а раніше відбою не було. На кутку Новоселля в Сосниці було 60 корів, а тепер — 18.

На Чернігівщині дві третини молока заводи купують у господарів.

Справа про антиконкурентні дії молокозаводів ще розглядається.

— Чотири молокозаводи повернули попередні закупівельні ціни — 1,8 гривні за кіло, — каже начальник Чернігівського відділення Антимонопольного комітету Анатолій Свириденко, 57 років. — Козелецький молокозавод повернув цю ціну в усіх районах, де заготовляє. Решта три — "Куликівське молоко", "Менський сир" та "Ніжинський міськмолокозавод" — тільки в районах, у яких висока конкуренція з іншими закупівельниками.

На території області молоко можуть заготовляти заводи інших областей. Так само й чернігівським підприємствам відкрита вся Україна. Тому, доводить Свириденко, заводам не можна висунути претензії в монополії.

— Але одночасне зниження цін дає підстави замислитися, — веде далі він. — Прямих доказів змови не маємо, тому ведемо аналіз економічного становища кожного окремого підприємства. На його основі зробимо висновок — обґрунтоване зниження ціни чи ні.

Голова Чернігівської облдержадміністрації 48-річний Володимир Хоменко говорить, що закупівельною ціною на молоко не задоволений.

— Нині два крупні молокозаводи — Менський і Ніжинський — навіть не зареєстровані на території області, — додає він. — Це говорить про ставлення власника до тієї території, до тих людей, які заготовляють йому сировину. Наші переробники нехтують інтересами здавачів.

Зараз ви читаєте новину «Здавачів молока закликають до страйку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі