вівторок, 23 вересня 2008 14:59

Завершився перший в історії України фестиваль контемпорарі-арт

Завершився перший в історії України фестиваль контемпорарі-арт

У Львові завершився перший в історії України міжнародний фестиваль контемпорарі-арт Тиждень актуального мистецтва "7". Не дивлячись на погану погоду і скептичну приказку про перший млинець, форум можна вважати успішним.

Шість днів із семи проливного дощу без щонайменшого передиху, мокрі городяни в гумових чоботях, затоплені клумби і повноводні струмки. Рідко якому форуму щастить менше, ніж пощастило першому в Україні Тижню актуального мистецтва "7".

Частина акцій, інсталяцій і перформансів повинна була проходити на вулицях історичного центру Львова - біля Домініканського собору і на Арсенальній площі. Найцікавіше, що деякі заходи з міських площ дощем так і не змило. Не дивлячись на опади і поривчастий вітер, вони відбулися, а дощовики, куртки і парасольки глядачів додавали акціям незапланованого шарму.

20 вересня під керівництвом художників Тараса Беняха і Ореста Дзіндри на Арсенальній площі Львова відбувся урочистий розпис балончиками з фарбою повітряних кульок. Після того, як всі охочі реалізувалися в живописі, кульки були романтично відпущені в суворе львівське небо. Мабуть, що цей неоригінальний, але добрий жест став ще одним варіантом відповіді художників на головну концепцію форуму - "Потенція порожнечі".

Інсталяції відомого львівського перформера Влодко Кауфмана цього разу відрізнялися філософічністю, а не радикальністю. Потенцію порожнечі художник розкрив за допомогою нагромадження на дерев"яні стелажі трухлявих дощечок, які колись були іконами. Час стирає все, навіть ознаки святості, залишаючи нам тільки порожні площини - висновок хоч і не найоптимістичніший, зате глибокодумний.

Паралельно з перформансами, всі дні Тижня в театрі Львова йшли кіносеанси з фестивальним відео - анімацією і кінотрилогією "З табуретом через Гімалаї" роботи німецьких і австрійських режисерів. На здивування організаторів, частина фестивалю під назвою "Медіа Депо" (куратор Богдан Шуміловіч) користувалася величезною популярністю: зали для глядачів на кіносеансах і презентаціях медіа-проектів були переповнені.

Київ представляв сильний склад художників, під керівництвом Павла Гудімова. Фестиваль відкрився проектом Павла Макова "Сад" (графіка), який кияни могли бачити в рамках однойменної виставки в "Я Галереї". Олег Тістол і Микола Маценко вибухнули цілою серією спільних проектів. "Українські гроші" і "Українські герої" ("скатертина, друк") Миколи Маценка також демонструвалися в Києві.

Крім візуального мистецтва, Львів показав і музичну частину фестивалю під назвою "Перший львівський рейв". Виступали польські майстри експериментальної музики ZENIAL і JACASZEK. Настроював на потрібну хвилю глядачів литовський перформер Валдас Манномайтіс, витягуючи страшні звуки зі всього, що попадалося йому під руку.

В неділю, в останній день фестивалю, нарешті виглянуло сонце. Природна колізія була сприйнята народом з натхненням: вирішили, що планам з організації щорічного Тижня актуального мистецтва призначено збутися, повідомляє газета "24".

Зараз ви читаєте новину «Завершився перший в історії України фестиваль контемпорарі-арт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі