середа, 23 квітня 2008 09:36

Заступник генсека ООН: миротворці не можуть захистити мирне населення в Дарфурі

Політичний процес в Дарфурі зайшов в безвихідь, а миротворці Африканського союзу та ООН не можуть належним чином захистити мирне населення. Таку думку висловив на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому розглядалася ситуація в суданській провінції Дарфур, заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питаннях Джон Холмс.

За його словами, "в провінції продовжуються збройні сутички і акти насильства, які заподіюють немислимі страждання цивільному населенню". При цьому сторони в конфлікті, вказав Холмс, "не готові врегулювати свої розбіжності шляхом переговорів, тоді як миротворча операція не має необхідних ресурсів для захисту мирних жителів".

Заступник генсека ООН нагадав, що цей конфлікт триває вже п"ять років. При цьому "чотири роки питання про Дарфур розглядається в Раді Безпеки ООН, проте ситуація за цей час не змінилася і навіть погіршилась", відзначив він.

Конфлікт в тій чи іншій мірі торкнувся 4,27 млн жителів провінції, яких там в цілому близько 6 млн. Близько 2,5 млн чоловік стали внутрішньо переміщеними особами, 260 тисяч жителів було змушені тікати в сусідні країни, повідомив Холмс. Тільки з початку нинішнього року свої домівки покинули близько 100 тисяч людей.

В зв"язку з цим зростає потреба в широкомасштабній гуманітарній допомозі світової спільноти, додав заступник генсека ООН.

В свою чергу політичний глава миротворчих сил Африканського союзу (АС) та ООН в Дарфурі Родольф Адада, виступаючи перед членами Ради Безпеки, заявив, що Змішана операція Африканського союзу і ООН в Дарфурі (ЮНАМІД) вкомплектована зараз тільки на 40%.

Адада закликав членів РБ ООН подвоїти зусилля по сприянню операції в Дарфурі з тим, щоб "допомогти їй подолати труднощі, пов"язані з технічним оснащенням і політичними перешкодами", передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Заступник генсека ООН: миротворці не можуть захистити мирне населення в Дарфурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі