четвер, 28 серпня 2008 15:41

Засновник РУН Віри повернувся в Україну

Засновник РУН Віри повернувся в Україну

Вперше за більш ніж півстоліття перебування в еміграції Лев Силенко знову потрапив в Україну і, як кажуть його учні, – тепер уже назавжди.

Послідовників релігійного вчення Рідної Української Національної (РУН) Віри в Україні є небагато, однак мало є й тих, кому не знайоме ім"я його творця.

Рідна Українська Національна віра (або РУН Віра) була сформована в 60-их роках минулого століття українцем Львом Силенком, який на той час перебував за кордоном (спершу в західній Європі, пізніше – північній Америці).

Вчення його базується на основі традиційних українських дохристиянських вірувань, однак від політеїзму українського язичництва він прийшов до єдинобожжя. Головний принцип РУН Віри: попри те, що Бог – один, кожен народ має право розуміти його по-своєму.

На думку прихильників РУН Віри, кожен народ має також право називати Бога рідним собі іменем, і, як вважають рунвірівці, українське його ймення – Дажбог. Льва Силенка його послідовника вважають пророком, а створена ним книга "Мага віра" є для них святим письмом, вони кажуть, що в перекладі зі санскриту ця назва означає "могутнє натхнення". Видання це містить чимало матеріалів, які автор пов"язує з історією України, філософські ідеї Силенка, також там викладено основні релігійні догми РУН Віри.

Українська громада РУН Віри нещодавно звернулася до президента України з клопотанням присвоїти Льву Силенку звання "Герой України".

Ставлення до релігійного вчення РУНВіри – далеке від однозначності, проте Лев Силенко, який його створив, без сумніву – особистість непересічна. Щоби остаточно у цьому переконатися, знавці радять почитати його твори:

"Я би рекомендувала кожному українцеві прочитати "Мага віру" Лева Силенка – прекрасний підручник для підняття патріотичності та національного духу", – сказала Людмила Пилипович, віце-президент Української асоціації релігієзнавців.

Водночас вона стверджує, що, попри усю цікавість цієї книги, там "є речі, з якими важко погодитися, оскільки вони не підтверджуються жодними історичними джерелами.", повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «Засновник РУН Віри повернувся в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі