пʼятниця, 27 лютого 2009 17:26

Засідання Ради Безпеки ООН завершилось скандалом

Засідання Ради Безпеки ООН завершилось скандалом
Скандалом завершилося засідання Ради Безпеки ООН по Іраку. На відкритих дебатах представник США Сьюзан Райс несподівано звинуватила Тегеран в підтримці тероризму і прагненні отримати ядерну зброю. У відповідь на це іранський дипломат Мохаммад Хазаї надіслав гнівний лист на ім"я голови Ради Безпеки.

Райс сказала, що після виведення військ з Іраку США прагнутимуть до того, щоб покласти край іранському прагненню незаконно розширити свої ядерні можливості, а також його підтримці тероризму.

Хазаї у відповідь підкреслив, що Райс використовує ті ж аргументи, які висувала попередня американська адміністрація, і назвав заяви американського посла "необґрунтованими і абсурдними".

"Замість того, щоб висувати звинувачення проти інших, Сполученим Штатам слід зробити конкретні і цілеспрямовані кроки з виправлення своєї неправильної колишньої зовнішньої політики, зокрема стосовно Ірану", - відзначив дипломат.

Райс звинуватила Тегеран у підтримці тероризму

Скандал вибухнув через день після того, як Іран спільно з Росією розпочав випробування Бушерської АЕС, а представник держдепартаменту США Роберт Вуд заявив, що це не йде урозріз з принципом мирного атому.

Нагадаємо, раніше президент США Барак Обама і держсекретар Хіларі Клінтон висловлювали готовність розпочати прямий діалог з Іраном для вирішення його ядерної проблеми і налагодження двосторонніх відносин. Дипломатичних зв"язків між ними немає з 1979 року, коли в Ірані перемогла Ісламська революція. Колишня американська адміністрація унеможливлювала прямі переговори з цією країною.

Тим часом, попередник Сьюзан Райс на посту посла США в ООН Джон Болтон заявив про поразку Вашингтона в перешкоді іранській ядерній програмі. Він визнав, що Тегеран повністю освоїв ядерні технології.

За словами Болтона, вирішити проблему могла б тільки зміна правлячого режиму в Ірані, але це вже не представляє реальної практичної можливості.

За матеріалами Вести, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Засідання Ради Безпеки ООН завершилось скандалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі