середа, 30 грудня 2015 16:30

Запорізький 700-річний дуб доживає останні дні
4

Фото: Яна Матвієнко

На Запоріжжі поступово відмирає історичне дерево – дуб, під яким, за легендою, запорожці на чолі з кошовим отаманом Іваном Сірком писали свій знаменитий лист турецькому султанові. З кожним днем зовнішній вигляд пам'ятки стає жахливішим. Про це повідомив голова Всеукраїнської організації "Спас" Олександр Притула.

"Дуб усихає і руйнується з 90-х років. Ми провели чимало операцій по знищенню шкідників. Неодноразово зверталися до влади міста з проханням кронувати дерево – спиляти мертве гілля. Після цього краще б росла жива гілка. Чиновники нас не почули – бояться відповідальності. На жаль, наша організація не має права самостійно вирішувати долю дуба, адже він є пам'яткою природи місцевого значення", - розповів Олександр Притула.

Навесні цього року в дерево вдарила блискавка – відірвало одну з найбільших гілляк, кажуть працівники кафе, що розташоване поряд . Відтоді стан дуба погіршується. Руйнує деревину дощова погода, тепер – ще й морози.

"Жива ще одна гілка, вона дає жолуді. За сім років ми виростили чимало дітей дуба – вони ростуть в 22 країнах світу і обласних центрах України як святиня. Дерево, як і людина: колись народжується, а колись помирає. Процес руйнації дуба від нас не залежить", - говорить Олександр Притула.

Наразі вже є проект пам'ятника "Запорізькому дубу", але допоки на дереві є жива гілка, встановлювати його ніхто не буде.

Дуб росте по вулиці Тараса Бульби — у північній частині Верхньої Хортиці, сучасного правобережного району Запоріжжя біля притоку річки Верхня Хортиця. Вік дерева нараховує приблизно 600—700 років. Раніше обіймище його стовбура становило 6,32 метри, діаметр крони — 43 метри, а висота — 36 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Запорізький 700-річний дуб доживає останні дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі