субота, 09 серпня 2008 14:53

Запоріжжя може втратити символ козацтва – 700-річний дуб

Легендарний запорізький сімсотрічний дуб гине. На стовбурі велетня паразитують короїди та грибок. Зеленою залишилася тільки одна гілка. Втім, незабаром і вона може зламатися. Суха деревина не витримує кількатонного навантаження. Тому окремі частини дерева підтримують канати.

Біля цих дубів вирувало культурне та духовне місцеве життя, кажуть краєзнавці. Під кроною велетня язичники проводили сакральні обряди та масові збори. Козаки вважали його символом міцності й довголіття. Навіть один із визвольних походів Богдана Хмельницького розпочався саме біля цього запорізького дуба. Гетьман тоді розгромив першу урядову заставу, а згодом переможним кроком рушив під Жовті Води.

Максим Остапенко, історик, директор Національного заповідника "Хортиця": "Безумовно, що це унікальна пам"ятка і природи, й історії. І вона ще має відкрити дуже багато цікавого - археологічних досліджень біля цього об"єкту ще ніхто не проводив".

У козацький період зелена крона дуба мала діаметр понад шістдесят метрів. Дерево неодноразово підліковували та цементували тріщини. Нині ж більше половини дуба є мертвою. Один із варіантів порятунку велетня - зрощування живої гілки з молодими дубами. Енергетика диво-дуба не буде втрачена назавжди.

Аби не втратити останню зелену гілку велетня, чиновники звернулися по допомогу до дендрологів України. Адміністрація чекає на поради, як врятувати історичний сімсотрічний дуб-символ, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Запоріжжя може втратити символ козацтва – 700-річний дуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі