понеділок, 18 лютого 2008 18:06

Заняття спортом можуть підривати психіку

Заняття спортом можуть підривати психіку

Учені давно запідозрили, що пристрасть до виснажливих фізичних навантажень у тренажерному залі - не просто прагнення поліпшити свою форму, а справжнісінька залежність. Вправи сприяють виробленню ендорфіну, який, як відомо, є хімічною першопричиною позитивних емоцій.

Фахівці елітних центрів психологічної допомоги вимушені констатувати сумну закономірність: останнім часом серед їх клієнтів все частіше з"являються люди, які втратили здатність вести нормальний спосіб життя через заняття фітнесом. Ці нещасні не можуть провести і дня без гантелей, штанг і інших тренажерів, і пропустити чергове тренування для них набагато більш жахливіше, ніж не з"явитися на власне весілля.

Свою пристрасть фітнесомани пояснюють прагненням уникнути депресії, яка "накриває" тих, хто раптово відмовляється від занять спортом, що стали звичними.

Особливості психіки і фізіології такого типу людей досліджувала протягом минулого року група учених з австралійського університету Грифіта. Фахівці дійшли висновку: фітнес-наркоманією найчастіше захворює неспокійна і замкнута натура, яка не любить знаходитися в центрі уваги і що не терплять насмішок над собою.

Наслідки такого роду залежності можуть бути найрізноманітнішими, але, як правило, вони носять негативний характер, особливо якщо людина схильна перестаратися на тренуваннях. Регулярні перевантаження здатні привести до серйозних проблем з психічним і фізичним здоров"ям.

Деякі особливо наполегливі фітнесомани додають до виснажливих вправ низькокалорійне харчування, доводячи свій організм до виснаження, після чого починають непритомніти прямо в залах спортивних комплексів, стають дратівливими і страждають безсонням. Причому навіть особистий тренер далеко не завжди здатний вплинути на свого підопічного в подібній ситуації, оскільки, якщо справа дійшла до фанатизму, клієнт так просто від своєї манії не відмовиться.

Головні ознаки "хворої" фітнесом людини - сприйняття пропущеного тренування як трагедії, багатогодинні відвідини спортзалу, безсоння і поганий апетит, нервова дратівливість, замкнутість і агресія, а також зсув шкали цінностей на користь занять спортом.

Щоб уникнути виникнення залежності, слід частіше міняти програму тренувань, суміщати заняття в тренажерному залі з активним відпочинком на свіжому повітрі і іншими видами фітнесу - уроками танців, заспокійливою йогою і стретчінгом, східними єдиноборствами, що дають позитивну енергію. У жодному випадку не можна переборщувати з навантаженнями, дозволяючи собі інтенсивні тренування не більше трьох - чотирьох разів на тиждень тривалістю півтора - дві години кожна, і це тільки для підготовлених, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Заняття спортом можуть підривати психіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі