четвер, 29 листопада 2018 20:43

Залишився один крок: Константинополь схвалив рішення про автокефалію УПЦ

Залишився один крок: Константинополь схвалив рішення про автокефалію УПЦ
Синод Вселенського патріархату затвердив конституційну хартію для УПЦ. Фото: Politeka

Архієрейський Синод Вселенського патріархату затвердив конституційну хартію для української церкви.

"У контексті раніше прийнятого Вселенським патріархатом рішення про надання автокефалії Українській церкві та очікуванні надання патріаршого та синодального Томосу Священний Синод створив проект конституційного статуту Української церкви", - йдеться у повідомленні Вселенського патріархату.

Водночас дату проведення в Україні Об'єднавчого собору ще досі не оголосили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос для України: скільки громадян підтримують автокефалію

Президент України Петро Порошенко зазначив, що на Синоді також було схвалено текст Томосу про створення Автокефальної Української Церкви.

"На Синоді Вселенського Патріархату ухвалене історичне рішення про створення Автокефальної Української Церкви. Схвалено текст Томосу про створення цієї церкви і прийнято рішення про скликання об'єднавчого Собору", - наголосив він.

Порошенко зазначив, що"залишився лише один крок до завершення цього процесу".

"Нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об'єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського Патріарха", - підкреслив президент.

Синод підтримав автокефалію Української православної церкви. Про таке рішення стало відомо ввечері 11 жовтня. Документ складається з 5 пунктів. Відповідно до них, українська церква буде підкорятися Константинополю. Також анафема Української православної церкви Київського патріархату визнана недійсною. Для того, щоб Україна отримала томос, мають об'єднатися 3 церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і УПАЦ.

Зараз ви читаєте новину «Залишився один крок: Константинополь схвалив рішення про автокефалію УПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі