субота, 14 грудня 2019 20:23

Законопроект по децентралізації, що готує "Слуга народу", викликає тривогу - експерт

Законопроект по децентралізації, що готує "Слуга народу", викликає тривогу - експерт
Ігор Коліушко: новий законопроект готується кулуарно і це викликає тривогу. Має бути точність і вивіреність. Фото: Тарас Подолян

Концепція децентралізації передбачала зміни у Конституцію одночасно із запуском добровільного об'єднання громад.

Про це інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко.

"2015-го була хороша редакція законопроекту, який підготувала робоча група конституційної комісії. Президент же вніс його із змінами. Найгірші - пов'язані з обіцянками у рамках мінського процесу. Порошенко об'єднав дві непов'язані проблеми - реформу місцевого самоврядування і виконання мінських домовленостей. Рада не ухвалила цей документ через пункт про особливий статус Донбасу", - нагадує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Децентралізація наближає до громадян центри ухвалення рішень" - експерт

За його словами, зараз обговорюють новий законопроект.

"У ньому насамперед треба модернізувати адміністративно-територіальний устрій, визначити його одиниці. Ліквідувати районні й обласні держадміністрації. Запровадити префектури. Вдосконалити організацію органів місцевого самоврядування.

Та проект готується кулуарно і це викликає тривогу. Має бути точність і вивіреність. А трапляються фрази, на зразок "держава складається з громад" або "суміжні громади утворюють округ". Територія України є невід'ємним атрибутом суверенітету. Це закріплено міжнародними договорами. Не можна казати, що вона з чогось складається, бо це заперечує суверенітет. Якщо якась громада посилатиметься на цей пункт і проголосує за вихід з України, що тоді?", - додає експерт.

Повне інтерв'ю з Ігором Коліушком читайте у журналі "Країна" від 12 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект по децентралізації, що готує "Слуга народу", викликає тривогу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі