четвер, 02 серпня 2007 10:51

Закон про позачергові вибори з явкою 50% набув чинності

Закон, що уточнює процедуру проведення позачергових виборів Верховної Ради, якою вводить поріг явки виборців 50%, набув чинності.

Закон, проект якого вносили депутати коаліції, був прийнятий 1 червня й того ж дня підписаний Президентом Віктором Ющенком.

Документ був прийнятий з формулюванням, що він набуває чинності від дня його опублікування і набуває чинності одночасно з початком кампанії з позачергових виборів парламенту, при юридичному підтвердженні неповноважності Ради, але не раніше, ніж через 60 днів після того, як він був опублікований.

Перша публікація тексту з"явилась 2 червня в Офіційному віснику Президента, у газеті "Голос України" - 5 червня, Офіційному віснику України - 15 червня й у Відомостях Верховної Ради - 13 липня.

Якщо на позачергові вибори прийшли менше ніж половина виборців, внесених у списки, Центральна виборча комісія повинна розпочати повторні позачергові вибори не пізніше, ніж через 2 місяці після дня голосування, що не відбулося.

Крім необхідної явки, для визнання виборів такими, що відбулися, закон вводить такі новації, як заборона користування відкріпними талонами для голосування, елементи державного реєстру виборців при формуванні списків.

Закон зобов"язує Центральну виборчу комісію оголосити результати виборів незалежно від того, у якій кількості виборчих дільниць є результати голосування.

Крім того, норми закону забороняють визнавати вибори по окрузі такими, що не відбулися, незважаючи на кількість ділянок, де вони одержали таку оцінку.

Закон також спрощує голосування вдома, не вимагаючи для його проведення документів, що підтверджують важкий стан здоров"я того, хто хоче так проголосувати.

Рада також установила, що позачергові вибори фінансуються не за рішенням Кабінету Міністрів, а за розпорядженням Міжвідомчої комісії з державних закупівель.

Президент Віктор Ющенко призначив вибори Ради на 30 вересня.

Він доручив Центральній виборчій комісії починати готовити вибори з 2 серпня, визначивши таким чином старт передвиборної кампанії, повідомляють Українські Новини.

Зараз ви читаєте новину «Закон про позачергові вибори з явкою 50% набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі