понеділок, 07 лютого 2011 14:07

Закарпатці кинулись отримувати угорське громадянство

Закарпатці кинулись отримувати угорське громадянство

Після вступу в Угорщині в силу закона, що полегшує угорцям-іноземцям отримання громадянства, вже кілька тисяч жителів Закарпаття подали заяви про його отримання. Про це пише "Газета по-киевски".

Угорський закон, який полегшує угорцям-іноземцям отримання громадянства, набув чинності 1 січня 2011 року. Скористатися ним можуть не тільки етнічні угорці, яких на Закарпатті проживає не менше 150 тисяч. Для отримання громадянства треба лише бути несудимим, базово знати угорську та мати угорське коріння. При цьому достатньо, щоб хтось з найближчих родичів народився на території Закарпаття до 1920 року або у воєнний період (1938-45).

Згідно з інформацією офіційних угорських джерел, протягом минулого тижня в консульські установи Угорщини надійшло близько 12 тисяч заяв про отримання угорського громадянства. У той же час найчастіше звертаються не жителі Закарпаття, а громадяни Сербії, Словаччини та Румунії.

Угорський паспорт цього року зможуть отримати за спрощеною схемою від 250 до 400 тисяч людей з різних країн: період оформлення документів скоротився з року до трьох місяців.

Депутат Європарламенту від Угорщини Бела Ковач, який нещодавно відкрив свій офіс у Берегові Закарпатської області, заявив, що охочих отримати угорський паспорт вже 5-7 тисяч і кожні півгодини з'являється ще один.

На думку євродепутата, відносинам між Угорщиною та Україною це не пошкодить - адже "українська держава розуміє ситуацію".

У свою чергу, мер Берегово, голова Демократичної партії угорців України Іштван Гайдош заявив, що більший інтерес ця новація викликала, швидше, серед бізнесменів, адже громадянство Угорщини відкриває можливість вільного доступу не тільки до країн - учасниць Євросоюзу, але і США.

Проте, зазначив Гайдош, угорці – законослухняний народ. "Ми всі розуміємо, що поки не буде офіційного дозволу, отримання другого паспорта (в Україні - ред.) розцінюється як порушення законодавства", - підкреслив він.

Екс-консул України в Ніредьгазі (Угорщина) Ален Панов упевнений, що серйозна комплексна проблема після отримання закарпатцями угорських паспортів виявиться достатньо швидко. "Уявіть ситуацію: чоловік узяв кредит, "забув" його повернути і виїхав на "другу батьківщину". Що у такому разі робити? Адже більшість держав визнає принцип невидачі власних громадян", - відзначив він.

Зазначимо, за переписом 2001 року в Україні налічувалося 156 600 угорців. Переважна більшість угорців Україна - це жителі Закарпаття, де вони становлять 12% населення області.

Раніше депутат Геннадій Москаль заявляв, що офіційно 3,5 тисячі буковинців стали румунськими громадянами, за неофіційними даними - уже 50 тисяч осіб. При цьому більшість з їхніх власників українські паспорти не здавали, що є порушенням українських законів.

Зараз ви читаєте новину «Закарпатці кинулись отримувати угорське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі