середа, 06 червня 2007 12:33

Західні ЗМІ: Путін візьме участь в останньому для нього саміті G8

В середу західні ЗМІ знову пишуть про саміт G8 в Германії, на який у восьме і, мабуть, в останнє раз приїде президент Росії Володимир Путін.

Американська The Washington Post в статті "Що сказати Путіну" пише про те, що західні лідери повинні пояснити йому, що повернення до радянського дипломатичного стилю нічого не дасть Росії.

У останні декілька днів антизахідна риторика російського президента Володимира Путіна, різкість якої наростала вже декілька місяців, досягла верескливої крикливості в радянському стилі. Він звинуватив США в "імперіалізмі" і "диктаті", а також пригрозив націлити нову російську зброю на Європу. В інтерв"ю іноземним журналістам він цинічно висміював західну демократію, кажучи, що американські "тортури, бездомні, Гуантанамо", а також "жорстоке поводження з демонстрантами" в Європі привели до того, що в світі залишився тільки один-єдиний "абсолютний і чистий демократ" - сам Путін.

Якби холодна війна все ще продовжувалася, західним лідерам, ймовірно, було б нескладно парирувати подібні закиди на саміті індустріалізованих демократичних держав, який відбудеться сьогодні на півночі Німеччини. Але зараз інша епоха, і Путін приїде на саміт як член "великої вісімки" - клуб, в якому він, за всіма явними ознаками, чужорідний.

У вівторок Буш заявив, що Росія "пустила під укіс" демократичні реформи і що США будуть і далі на неї тиснути у зв"язку з цим. Ці вислови - найбільш жорстка публічна оцінка Бушем ситуації з громадськими свободами в Росії - прозвучали в період загострення напруженості між Вашингтоном і Москвою, пише в іншій своїй статті The Washington Post.

Der Standard в статті "Ракетна символіка" пише, що залишається тільки сподіватися, що в американо-російських відносинах розум незабаром знову запанує над емоціями.

Американо-російська суперечка навколо протиракетного щита перейшла в таку істерію, що Джордж Буш під час свого вчорашнього візиту до Праги визнав потрібним натиснути на гальмо. В черговий раз американський президент завірив, що плановані для розміщення в Польщі і Чехії елементи системи ПРО "жодним чином" не направлені проти Росії, а покликані захистити від "екстремістки налаштованих радикальних держав-ізгоїв", іншими словами - від Ірану.

Аргументація американців, в основі якої лежить оборонний характер проекту, не позбавлена сенсу. Навряд чи можна собі уявити, що скромні 10 ракет-перехоплювачів можуть зруйнувати всю стратегічну концепцію росіян. Найімовірніше, установки дійсно направлені в першу чергу проти Ірану, а також - як припускають спеціалісти - в перспективі і проти Китаю, який все більше позиціонує себе як конкурент Америки на міжнародній арені.

Іспанська газета в статті "Щит, що охолоджує атмосферу в Європі" пише про те, що атмосфера холодної війни, спровокована планами по розміщенню протиракетного щита, який США збираються встановити в Європі, пов"язана скорішим з політикою, чим з порушенням стратегічного балансу, про що говорить Москва, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Західні ЗМІ: Путін візьме участь в останньому для нього саміті G8». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі