вівторок, 13 травня 2008 16:19

Західні ЗМІ: новий уряд Росії - це спроба врівноважити кремлівські клани

В понеділок прем"єр-міністр Росії Володимир Путін назвав склад нового уряду: до нього увійшли як ліберали, так і "твердолобі" силовики, підкреслює західна преса. Як вважають газети, екс-президент продовжує балансувати між двома таборами, що змагаються, і одночасно створює новий центр влади.

Головне завдання Путіна зараз - показати, що політичний курс залишиться тим самим. В той же час частина аналітиків сумнівається, що колишні міністри зможуть вирішити насущні економічні проблеми країни, раз не зробили цього за останні роки.

Найзначнішим рішенням стало призначення першим віце-прем"єром Ігоря Шувалова, відомого економічним лібералізмом, відзначає The Wall Street Journal. Крім того, Путін залишив на посту міністра фінансів іншого ліберала, Олексія Кудріна.

Проте Путін не забув і своїх давніх товаришів по спецслужбах. Ігор Сечін, колишній заступник глави кремлівської адміністрації і керівник "Роснєфті", став одним з п"яти віце-прем"єрів. Аналогічну посаду обійняв екс-міністр оборони Сергій Іванов.

Як стверджують деякі аналітики, в результаті кадрових перестановок перемогли ліберали. Проте багато хто говорить, що в результаті зберігся крихкий баланс двох фракцій, який склався після обрання Путіна президентом. Як би там не було, спостерігачі погоджуються, що Володимир Путін створив новий центр влади і підтвердив тим самим свій статус найвпливовішого політика в Росії. "Це означає, що всі питання вирішуватимуться на основі взаємної згоди двох центрів", - наводить The Wall Street Journal слова політолога Олексія Макаркіна.

Основною метою нових призначень в уряді було врівноважити сили кремлівських кланів, вважає британська The Financial Times. Ключових посад добилися як ліберали, так і "твердолобі". Путін взяв з собою в російський Білий дім декількох провідних чиновників адміністрації президента, але і Медведєву вдалося підвищити своїх союзників по службі.

Центр ухвалення рішень - принаймні, тимчасово - повинен переміститися з Кремля в Білий дім, вказує The Financial Times. У підпорядкуванні у Путіна будуть два перші віце-прем"єри і п"ять віце-прем"єрів. Всі ці люди - його давні союзники.

Можливо, в уряді утворюються два "внутрішні кабінети", цитує видання політолога Станіслава Белковського. Один, на чолі з Шуваловим, здійснюватиме програму реформ, інший, на чолі з Сечіним і Путіним, зосередиться на розвитку державних компаній в промисловості і особливо в енергетиці.

В цілому ж в Білому домі обійшлося без особливих змін, констатує австрійська Der Standard. Як і очікувалося, Путін призначив на ключові пости своїх близьких соратників. Найважливіші міністри - глави зовнішньополітичного, фінансового і оборонного відомств - залишилися колишніми.

Проте в майбутньому збереження статусу-кво буде недостатньо. Новий керівний тандем чекають численні виклики, і з ними можна буде справитися тільки за допомогою радикальних реформ, пише газета. Росія бореться з високим рівнем інфляції, зростаючою соціальною нерівністю і корупцією, що зашкалює.

В той же час сприятлива кон"юнктура і високі доходи від експорту сировини не використовуються для модернізації і диверсифікації економіки. Викликає сумніви, що новий уряд Путіна дійсно займеться вирішенням цих проблем. Члени кабінету міністрів, більшість з яких перебували при владі останні роки, вже упустили свій шанс зробити це, нагадує видання. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Західні ЗМІ: новий уряд Росії - це спроба врівноважити кремлівські клани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі