вівторок, 15 березня 2011 14:46

Задумана Януковичем амністія може спричинити спалах туберкульозу

Задумана Януковичем амністія може спричинити спалах туберкульозу

Україна відзначить своє двадцятиріччя спалахом туберкульозу. Амністія з нагоди річниці незалежності української держави може спровокувати в країні нову хвилю епідемії.

У цьому році під дію амністії потрапить кілька тисяч людей. Основними рознощиками туберкульозу, перш за все, є звільнені з в'язниць та особи без певного місця проживання.

Щоб не допустити нових спалахів хвороби, Міністерство охорони здоров'я України ще в жовтні минулого року видало наказ № 834, який посилює правила контролю лікування звільнених з місць ув'язнення хворих на туберкульоз.

"Природно, що загроза для суспільства в зв'язку зі звільненням великої кількості людей з місць позбавлення волі, дуже велика. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і в зоні ризику перебуває кожен з нас. Однак це не означає, що ув'язнених випускати не потрібно. Проблема в тому, що після звільнення з в'язниці людині потрібно надати всі умови, щоб він міг успішно лікуватися. Це має вирішуватися на державному рівні. За 15 років боротьби з епідемією туберкульозу (у 1995 році було оголошено про початок епідемії) пройшло кілька державних програм, але в жодній з них не було приділено належної уваги соціальній підтримці дезадаптованих верств населення. Зараз розробляється державна програма по боротьбі з хворобою на 2011-2015 роки", - розповіла виконавчий директор "Товариства Червоного Хреста України" Алла Хабарова.

За статистикою 2% тих колишніх ув'язнених з якихось причин все ж відмовляються від курсу лікування. Проблема в тому, що більшість колишніх ув'язнених, хворих закритою формою, не звертаються в диспансер і тому не лікуються. Деякі зовсім не вважають себе хворими. Інші не бажають підкорятися якійсь системі. Треті не звертають на хворобу уваги. Завдання "Червоного хреста" переконати, що лікування необхідно. Якщо з якихось причин хворий відмовляється лікуватися у державному диспансері організація може забезпечити його необхідними ліками.

Раніше, 14 січня повідомлялося, що Віктор Янукович заявив про необхідність спеціальної широкої амністії та помилування для дітей, які перебувають за ґратами.

Зараз ви читаєте новину «Задумана Януковичем амністія може спричинити спалах туберкульозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі