середа, 31 липня 2019 19:39

Забруднення нафтопроводу "Дружба": Росія виплатила частину компенсації

Забруднення нафтопроводу "Дружба": Росія виплатила частину компенсації
Росія виплатила Україні 2,3 млн євро компенсації. Фото: varianty

Україна отримала 2,3 млн євро компенсації від Росії за забруднення нафтопроводу "Дружба".

"АТ "Укртранснафта" отримало від ПАТ "Транснефть" частину компенсації у розмірі понад 2,3 млн євро за потрапляння нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук до української ділянки нафтопроводу "Дружба". Це зокрема вже дозволило покрити недоотриманий дохід компанії, спричинений тимчасовою зупинкою транзиту у квітні", - повідомляє прес-служба "Укртранснафти" в Facebook.

Як зазначається, розмір компенсації визначається в рамках додаткової угоди до діючого договору на транзит та залежить від періоду резервування ПАТ "Транснефть" потужностей української нафтотранспортної системи, до якої потрапила нафта із підвищеним вмістом хлорорганіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У санаторії викрили базу для краденої нафти з "Дружби"

Росіяни пустили неякісну, наповнену шкідливими хлорорганічними сполуками нафту через трубопровід "Дружба". Він поставляє сировину у Білорусь, а звідти в Україну та Європу.

Про це 19 квітня заявили у білоруському концерні "Білнафтохім" та тимчасово обмежили експортні поставки нафтопродуктів із Росії в інші країни. Вміст хлорорганічних сполук у нафті у десятки разів перевищив гранично допустимі значення.

"Укртранснафта" на своїй офіційній сторінці у Фейсбук заявила, що 25 квітня вони теж вимушено зупинили транзит російської нафти через її незадовільну якість. Через Україну сировина мали надійти до Чехії, Словаччини та Угорщини. Але вони відмовились її приймати. Таким чином у трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі накопичилося близько 5 млн тонн нафти з високим вмістом хлорорганіки.

У Росії вважають, що забруднення було навмисне. Звинувачують у цьому приватну компанію "Самаратранснефть-термінал".

Зараз ви читаєте новину «Забруднення нафтопроводу "Дружба": Росія виплатила частину компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі