понеділок, 12 липня 2010 16:56

Заборона курити на власному балконі є перебільшенням – борці з палінням

Заборона курити на власному балконі є перебільшенням – борці з палінням
Законопроект, який внесли депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва і НУ-НСівець Юрій Кармазін дискредитує антитютюновий рух.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловила голова прес-центру коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну" Олександра Устінова.

"Ми не підтримуємо цей закон, бо він порушує рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров'я, яку підписала Україна. По-перше, ним повністю забороняється паління на відкритій частині будь-якої земельної ділянки, яка доступна для населення. Грубо кажучи, це може бути і ліс, і поле. Наша позиція і позиція ВООЗ полягає у тому, що повністю заборонити курити на відкритому просторі ми не можемо. Зараз по закону 50% території у громадських місцях повинно бути вільне від тютюнового диму", - розповіла вона.

"По-друге, у новому законопроекті написано, що у громадських місцях мають бути створені місця для курців. Але, вибачте, якщо, наприклад, у МакДональдсі немає місця для курців, невже вони повинні їх створити? Юрій Кармазін стверджував, це не буде вартувати бюджету нічого. Однак обладнання курилок у всіх державних установах все-таки коштує якихось бюджетних грошей" - продовжила Устінова.  

Окрім того, новий законопроект забороняє курити у громадському транспорті. Але, за словами голови прес-центру, люди і так не мають права курити ні у таксі, ні у поїздах, ні у маршрутках. Тож, ця норма є дублюванням норми закону, який був прийнятий 11 липня 2009 року. Також була продубльована норма законопроекту 5164 щодо повної заборони на рекламу виробів з тютюну.

"А заборона паління у власному авто чи на балконі - це вже перебільшення. Тут є нюанси. Наприклад, у європейських країнах заборонено курити у авто, якщо там знаходиться дитина. Однак у інших випадках це дозволено. До того ж у нас немає спеціальних камер відеоспостереження для виявлення порушників. Так само ми зараз не можемо заборонити людині палити у власній квартирі. Навіть у ситуації, коли сусід з 1-го поверху палить у ванні, і дим по вентиляції віднімається на 7 поверхів угору, ми не зможемо вирахувати порушника. А якщо у людини вдома нормальна вентиляція? Як ми заборонимо їх курити?" - питає Устінова.  

Також у законопроекті Кармазіна і Бахтеєвої передбачено збільшення штрафів за куріння у громадському місце близько 500 грн. "Такі великі штрафи спонукатимуть міліцію брати хабарі", - вважає громадська діячка.

Вона зазначила, що коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну" підтримує законопроект 6018, внесений депутатов від Партії регіонів Юрієм Мірошніченко.

"Цей документ більш поміркований і дуже чітко визначає, які додаткові зміни там потрібно внести. Є деякі дрібниці, які не врахували, коли приймали закон 11 липня 2009 року. Наприклад, за паління у поїзді штраф по законодавству може накладати лише голова поїзду. Сума складає 6 чи 8 неоподаткованих мінімумів. Але за іншим законом начальник поїзда не може накладати штраф більший, ніж 4 неоподаткованих мінімуми. У законі Мірошниченко усі ці моменти ураховані, - сказала Устінова. На її думку, коли подаються такі законопроекти, який внесли Кармазін і Бахтеєва, вони збивають людей з пантелику, і дискредитують антитютюновий рух. "Це занадто радикальний закон. Можливо, депутати були частково необізнаними щодо інших антитютюнових законопроектів", - відзначила голова прес-центру. 
Зараз ви читаєте новину «Заборона курити на власному балконі є перебільшенням – борці з палінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі