вівторок, 29 жовтня 2019 15:35

За умови адекватних реформ, ріст економіки може бути 10-12 відсотків

За умови адекватних реформ, ріст економіки може бути 10-12 відсотків
В'ячеслав Черкашин: Неможливо зменшувати податковий тиск на усіх напрямках одразу. Це має бути поступова стратегія. Ідеї Милованова теж нереально втілити у життя за рік. Але вони дійсно можуть покращити стан нашої економіки. Фото: Сергій Старостенко

Наша економіка зараз хвора.Треба провадити адекватні реформи, щоб покращити стан речей. Це триватиме не один рік.

Говорить в інтерв'ю Gazeta.ua економіст В'ячеслав Черкашин.

Які пропозиції міністра позитивні, а які - ні?

- Більшість пунктів не викликають зауважень. Проте ідея підтримувати тільки тих бізнесменів, що працюють в білу, не вдала. Це не можливо об'єктивно вирахувати. Просто якщо реально є бажання виводити економіку з тіні, то треба знизити Єдиний фізичний внесок та податок на дохід фізичних осіб. Тобто один крок тягне за собою інший. Ми це побачимо. У тіні зараз перебуває 200 мільярдів гривень зарплат, які люди отримують у конвертах. Також після відбілювання економіки частина великого бізнесу припинить використовувати спрощену систему для мінімізації податків.

Важливо знизити податкове навантаження на працю. Воно оптимально може бути десь 10-12 відсотків. Зараз набагато більше. Деякі пояснюють це тим, що, мовляв, так у Європі. Там дійсно велике податкове навантаження на працю, але тамтешня економічна система набагато ефективніша. А наша держава надає дорогі та низькоякісні послуги. Не варто намагатися наздогнати багаті країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що подорожчало за останній тиждень

Чи вдала ідея компенсувати зниження податків на працю через збільшення на нерухомість, землю та інші активи?

- Про це давно говорили. Ці компенсатори можуть спрацювати. Можемо спокійно таким чином дібрати півтора-два відсотки ВВП. Мова йде про 70-80 мільярдів гривень. Проте проблема полягає у дуже поганій системі адміністрування податку на нерухомість та землю. Не може налагодити ефективну роботу Міністерства юстиції, Державного земельного кадастру, податкової. Маємо застарілі бази даних. Через це тільки на адмініструванні цих податків втрачаємо мінімум 10 мільярдів гривень. Тож навіть, нічого не збільшуючи, можемо збагатити бюджет. Для цього треба тільки довести до розуму систему адміністрування податків.

Тимофій Милованов пропонує лишити ПДВ. Погоджуєтесь?

- Це складна тема. Зміна системи ПДВ має тривати не один рік. Тому ідея міністра допрацювати методику збору, але лишити сам податок, - вдала. Адже зараз маємо одну з найскладніших систем адміністрування ПДВ. Розумію, що деякі представники середнього бізнесу вимагаються відмінити її. Але для них є спрощена система. Якщо не хочуть платити, можуть піти на третю групу. Якщо дохід на рік менше 5 мільйонів гривень, - сплачуєш тільки 5 відсотків усього обігу. Тому реально малий та середній бізнес може собі це дозволити.

Якщо хочемо рухатись у Європу, маємо притримуватись їх правил. Там немає жодної держави, де б не платили ПДВ. Він є більш дієвим для держави, ніж податок з продажів. Арабський світ та Китай вже кілька років переходять на систему ПДВ. Тому нашій державі не варто відмовлятись від неї.

Інше питання - ставка. Можливо, 20 відсотків - це і багато. Але його сплачують кінцеві споживачі товарів, купуючи їх.

Які ще можуть бути методи, щоб вивести економіку з тіні?

- Треба зменшувати податкове навантаження на працю і вводити податок на виведений капітал. Ці кроки дійсно можуть бути дієвими. Проте перше впливатиме більше на підприємницький дух. А ПНВК допоможе великому бізнесу. Якщо дивитись з точки зору демократії, то саме середній клас є її основою. Тому більш пріоритетним має бути зниження навантаження на працю. Потім можна вводити податок на виведений капітал.

Але маємо розуміти, що це треба якось компенсувати з бюджету. Тому неможливо зменшувати податковий тиск на усіх напрямках одразу. Це має бути поступова стратегія. Ідеї Милованова теж нереально втілити у життя за рік. Але вони дійсно можуть покращити стан нашої економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр пообіцяв, що вести бізнес в Україні стане легше

Як ще це можна зробити?

- Нова влада обіцяла зростання ВВП на 40 відсотків за п'ять років. Проте прийняття бюджету 2020, деякі інші законодавчі ініціативи показують, що вони не добре орієнтуються у ситуації. Досягти 40 відсотків неможливо зараз. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук говорив, що за останні два роки своєї роботи уряд підніме економіку на 24 відсотка. Аналогічної ситуації у світі немає - це нереальна ідея.

Який показник зростання економіки був би зараз оптимальний для України?

- Після великих криз країни ростуть 6-8 відсотків. У нас такого не було ні після 2009 року, ні після 2014. Так і не змогли відновитись після них. Досі переживаємо наслідки цих двох криз. Добре розвинені країні виходять з кризи за рік. Держави Балтії зробили це за два. А ми досі там перебуваємо. Наша економіка зараз сильно хвора. Показник у три відсотки, який маємо останнім часом - це стагнація. Показує, що економіка не росте. Якщо провадити адекватну реформаторську політику, можемо досягти росту 10-12 відсотків на рік.

Міністр економіки України Тимофій Милованов пропонує відмінити Єдиний соціальний внесок та знизити податок на дохід фізичної особи. Щоб компенсувати бюджет держави хоче збільшити оподаткування на нерухомість, землю та інші активи. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці. На його думку, ПДВ варто залишити. Але покращити його збір. Також маємо продовжувати детінізацію економіки прямими і непрямими методами. Варто надавати державну підтримку бізнесу тільки за умови роботи в білу та створення достатньої кількості робочих місць.

Зараз ви читаєте новину «За умови адекватних реформ, ріст економіки може бути 10-12 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі